Monday, November 16, 2009

ORANG SEWEL


aku sekarang ni melayan lagu system of down sambil melihat gelagat orang di luar bas. aku ada nampak orang tua, menggoyang kakinya sambil mengurut sebelah kakinya yg kurus sgt. sakit agak nya. ada juga aku lihat lelaki boroi, lg boroi dari aku ok, mundar-mandir depan kaunter bas. kadang-kadang, dia tunjukkn peace kat orang lain. aku perhatikan betul-betul, rupa-rupanya dia sedang minta rokok. adedeh... rasa ku, orang ni sewel agaknya. hampir semua orang dia minta rokok. bukankah sewel namanya tu?

"juang hidup mula mencarut da ni."

mesti itu yang kamu fikir sekarang kan? hehehehe... sebenrnya aku boring ba dalam bas ni. tiba-tiba, keluar pula idea ku nak mncarut. jadi, korang kenalah baca carutan ku ni ya. hahahaha...

hmmm... kadang-kadang dunia ni rasanya tidak adil bukan? yala, ada orng kaya, ada orng miskin. kenapa orng miskin tu tak dikayakan, dimewahkan seperti orang kaya yang lain dan hidup senang sama-sama? alangkah bagusnya kalau semua orng sama sahaja. tiada perbezaan.

tapi, ku rasa itu mustahil bukan? yala, macam lelaki dan perempuan. kalau semua orang dilahirkan lelaki dalam dunia ni, siapa yang nak kahwin dengan kita? aku tak nak jadi maknyah sperti apa yg hbz utarakan tu. dan juga, i'm not gay. huhuhu...

hidup ni penuh dengan warna warni tau. ada suka dan ada duka. bila kita renungkan, kenapa la kita ni dilahirkan sebagai manusia ek? korang tau, bila aku lihat kucing, aku teringin jadi seperti kucing tersebut. kenapa? pasal kucing tu tenang sahaja. bila lapar, pergi tong sampah kedai makan. pasti ada punyala makanan. dan tak perlu bayar sesen pun. kalau nak zuriat, kejar betina, dan hehehehe, korang tau pa sterusnya bukan? tak perlu akad nikah. tak perlu mas kahwin, dan tak perlu bermentua pun! hahaha...

korang, pernah terfikir tak kenapa kita dijadikan manusia? kenapa bukan burung ka, semut ka, kucing ka? na, post ku ni bukan nak menyesatkan orang tau. just nak minta pandangan korang yang cantik dan macho tu. komen, ok? hehehe...

5 comments:

Ries Lee said...

aku nak jadi vampire yang macho macam dalam cter True Blood.

p/s : aku dah komen semua enry ko yg aku terlepas. sekian.

|arieza| said...

at times, i even think of 'why am i living in this person? why am i having the emotions and feelings of this person as in me? hw not others? why am i only knowing or thinking abt my own emotion? why cant i see what others are thinking? am i the only living thinking person? does others really exist? or is it just me??'

nonsense kan bila byk sgt berfikir.. hehehe leh jd gila..

well i keep on thinking but still, i have no answer yet.. up till now.

ape2pun, segalanye2 psti ada jwpn.. cuma pada-Nya..

cik EPAL said...

sebab siapa lagi nak jadi manusia kalau bukan kita..heheh...

klik mister potato ;)

black_mel said...

sbb dh di tentukan kita jadi manusia..n manusia d tentukan untuk menjadi khalifah di muka bumi..so..akhir kata..tepuk dada,jgn smpai sakit..hehe...

Honeyz said...

cohtoh kaya-miskin n lelaki-perempuan macam x related je.. lain la dua ni.. lelaki perempuan tu memang dah tetap, xleh nk ubah.. tapi yang kaya miskin tu kan nasib seseorang.. masih leh diubah.. yang penting kena berusaha utk merubah nasib diri ni..

Allah boleh je nak bagi semua orang hidup senang.. tp sengaja Allah x buat mcm tu.. sebabnya Allah nak uji hamba-hambaNya.. nk tgk yang miskin tu boleh tak bersabar sambil berusaha utk majukan hidup ke arah lebih baik..
sedangkan yang kaya tu pulak diuji keimanan mereka; adakah mereka bersyukur dgn segala nikmat yg diberikan serta menggunakannya ke arah kebaikan dan manfaat bersama..

Allah itu Maha Adil. Juga Maha Berkuasa. Kalau Dia tgk hambaNya yang bernasib kurang baik sentiasa berusaha utk perbaiki diri dan ubah nasib hidup, Allah boleh je nk ubah dirinya ke arah bernasib baik.. begitulah gak mereka yang kaya.. kalau riak n takabbur sangat, boleh je Allah nk jadikan papa kedana dalam sekelip mata...
nauzubillah..

kenapa kita jadi manusia? mm, itu hanya Allah yang tahu. mmglah kdg2 fikir jadi haiwan kan senang.. xde dihitung dosa pahala.. buat apepun senang je.. hidup bahagia xde tensyen2.. hehe.. tp jgnlah sampai pikir nk jadi haiwan lak.. dan kita mmg dilahirkan sbg manusia.. bersyukurlah.. manusia itu kan ahsanul kholiqin (sebaik2 ciptaan), punya aqal fikiran serta dapat membuat keputusan berdasarkan aqal yg waras. betapa tinggi martabat yang dah Allah anugerahkan buat kita manusia. jadi bersyukurlah dan tunaikanlah tanggungjwb sebagai khalifah kat mukabumi ni sebaiknya..

sekian, terima kasih.. wassalam..

:: hehe, dah macam kasi tazkirah lak kat sini ::