Sunday, November 15, 2009

BYE-BYE SEMUA


aku tahu besok aku akan menghadapi paper terakhir. COMPUTER ARCHITECTURE. tough? yes, it's very tough. besok juga, bermula la era kesunyian blog ku kerana aku yang macho ni tak akan dapat connect internet selama sebulan. huhuhuhuhuhuhuhu...

namun begitu, aku akan cuba berusaha mengupdate kan blog ku ni dengan carutan dan ngomelan aku. setia tau. lepas sebulan, siapa-siapa yang tinggalkan link nya kat blog aku ni, aku dengan sejujur dan sepastinya menekan link anda dan melawat anda sehingga anda muak tengok muka ku. hahaha...

sebelum aku jalan jauh dari kamu semua, aku nak share kepada anda semua khususnya muslimah (auw2 pun boleh. hahaha..) sebuah syair atau puisi yang aku ambil dari pengkomen setia ku. honeyz. thank you honeyz. :P

Beritahu pada muslimah itu
dirinya ibarat kaca;
disentuh terguris,
dihantuk serpih,
dihempap berkecai.

Beritahu pada muslimah itu
jaga tutur kata;
cakap tinggi nanti dibenci,
terlalu rendah dipijak pula,
cakap sombong mengundang lawan,
hati-hati meluah kata,
kerana pulut santan binasa,
kerana mulut badan binasa.

Beritahu pada muslimah itu
jaga tingkah laku;
harga diri letaknya di situ,
jangan meluru ikut telunjuk nafsu,
sesekali tersilap langkah,
akan dihukum selamanya,
keturunan dicerca payah,
menyesal kemudian bukan faedah.

Beritahu pada muslimah itu
jaga pakaian;
ia cermin peribadi,
juga lambang bangsa,
di mana dan dalam keadaan apapun,
biar orang kenal, dia orang ISLAM.

Beritahu pada muslimah itu
simpan secebis malu;
kerana malu itu,
sebahagian daripada iman...

sorilah HBZ, top komentor telah jatuh ke tangan honeyz. bersabar la ya. hehehehe...

11 comments:

kenwooi said...

tough paper?
all the best! =D

kenwooi.com

IMCurtain said...

All the best for your exam! And please come back soon :)

Jom Promote Your Blog Here: IMCurtain.com

mes NH said...

dh lme aku abes exam,,,hehe,,pasni balik sabah ye?

hBz said...

sampainya hati mu..
adehh..xpe2..nanti aku ngorat ko lg. sure aku dapat la..k. gudluck. keje kuat2 smp dapat berukband.k

Honeyz said...

alahai.. tgk tajuk je dah cam cedih.. tapi bace sampai habis, ayat bwh sekali tu wat diri ni tergelak lak.. hehe, sempat gak ek letak ayat tu kat n3 ni..

apepun, thanx sebab publish syair/ puisi tu kat sini.. tu tanda appreaciate pengkomen setia ni ke? hadiah xde ke? hadiah dari sabah ok gak.. x pernah lagi pi sabah.. hehe.. jk~

dah hbs ek exam? bestnye die.. cutila puas2 kat sabah tu ek.. kate jarang balik kan =D

inshaAllah akan setia untuk terus kunjung sambil baca2 andai dah update nanti (tp.. sebulan lg tu, dh stat masuk awal sem dpn, mesti bz n hrpkan hjg minggu je leh online.. so hbz nnt lehla amek semula "takhta" top commentor tu ye.. saya pinjam jap je..hehe)

k la.. apepun, jage diri baik2 ye.. wassalamualaikum.. tata.. ^_^

fitriah said...

bagus puisi ni.

miNt said...

bgus2!

ak suke rangkap bawah sekali.
malu ak bukan secebis.
tp bercebis-cebis.
ko caye tak?

jgn percaya.

hahaha;DD
tata~jmp bulan depan^^

--siLEnt_ 5iLh0ueEtte-- said...

selamat cuti.. xyah blik ah! ahaha(gelak jahat) XD

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

hehee~~

selamat mentebaraikan otak di kala exam nih~~

kekeke~~~

jahat2

Ned Gumbilai Tumunda said...

good luck ~ :)

SHeLYN said...

yer kerw?sbln xdpt update blog?musty sunyi nie kang blog nnt...huhu~
p xperw la...lau free g la cr cc dpt update blog yea...
HAPY HOLIDAY...^^