Wednesday, December 29, 2010

tahniah malaysia!


tahniah malaysia! gembira lihat pasukan malaysia kita menang walaupun mereka kalah. tak mengapa. sekurang-kurangnya, mereka dapat 1 gol. memang ko terbaik la safee. mesti ramai pasukan nak ko lepas ni. hahaha...

tapi, ntah la. agak kurang menarik persembahan malaysia malam ini. bukan aku nak kata aku ni pro dalam bola sepak ni. tapi, aih... malaysia nampak macam takut semacam. lagi satu, dapat bola asyik nak clear jak. lagi satu, kalau korang tengok balik game tu, banyak sepak sabit dipraktikkan. adohai, nasib baik la tak kena kepala pemain indon tu tadi. kalau tak, alamat penyokong indon mengamuk sakan tu. 

bukan aku nak sokong team indon tapi lebih elok permainan bola sepak itu lebih clean dan tidak banyak sangat tendang terbang gitu. yala, sama-sama manusia juga kan. andai kita yang kena begitu,mesti kita pun panas juga kan? 

anyways, congratz team malaysia! hope next year, win again! hehehehe...

Saturday, October 30, 2010

salam


 salam...

hehehe.. sebenarnya, perkataan "salam" ni ada kenangan buat aku. kenangan yang menyedarkan aku. membetulkan silap aku. "salam", perkataan ini membawa aku mengimbau kembali kenangan ketika di matrikulasi dulu. tempat dimana aku belajar buku biologi tebal 3 inci, tempat dimana aku frust, tempat dimana mengukir kenangan manis yang susah dilupakan. malah, kalau sekarang ni aku ditanya, 

"kau rindu tak matrik mu dulu?"

semestinya aku jawab, ya! semsetinya aku rindu. kalau ada kesempatan, kemampuan, i'allah, aku akan berkunjung kembali disana. tempat dimana aku berubah dari seorang yang tak berguna, kepada yang sedikit berguna. hey! at least, ada perubahan tau! hahaha...

kembali kepada perkataan "salam" tadi, sekejap, aku fikirkan dahulu.. sekejap ya? dagu tengah gatal ni. nak garu betul. sekejap... mmmm... ok... dah ingat. hehehe... bila di ingat kembali, peristiwa berkaitan dengan "salam" ni berlaku kat matrik juga. pada ketika itu, aku baru belajar mengenali apa itu handphone. baru mengenali apa itu bahasa sms. hahaha.. aku masih ingat lagi, handphone pertama aku, orang panggil handphone batu. kenapa? kerana kalau handphone tu dilempar kat anjing, anjing sure cedera parah. hahaha...

jadi, pada ketika itu, penggunaan perkataan "askum" merupakan short term bagi assalammualaikum. jadi, perkataan ini la selalu aku gunakan setiap kali ber sms dengan orang lain. namun, pada suatu hari, aku berkumpulan dengan orang yang kukira, alim orangnya. memang alim pun kerana pakai tudung labuh dan hafaz al-quran. jadi, tup tap, kumpulan ku dapat assignment. assignment apa pun aku dah lupa. 

jadi, setiap orang, pasti da part nya yang kena disiapkan bukan? tup tap tup tap lagi, malam itu aku musykil pasal part yang aku kena siapkan. yala, orang yang tak alim macam aku ni, pastinya akan kemusykilan. huhuhu... maka, dengan serayanya tangan ku pantas menyambar handphone diatas meja. (ceh, ayat hyperbola betul. hahaha..). jariku yang sedikit halus memicit-micit punat menaip kat handphone tu. kalau cicak, maybe dah tersembul keluar biji matanya kalau aku picit macam aku picit handphone tu. hahaha...

ku taip begini,

"askum, pasal assignment yang ustazah bagi tu, awak da siapkah?"
"wlkmslm... dah. "
"oh.. nak tanya pasal part saya tu, bla...bla...bla.. (tak ingat. hahaha...)"
"tak mengapa. nanti saya bincang dengan awak kat kelas."
"ok. jumpa nanti ya?"
"ok. jap. ble saya tegur sesuatu?"
"ya?"
"seboleh-bolehnya, jangan lah menggunakan perkataan askum tu. askum tu maksudnya celakalah kamu."
"oh.. maaf. saya tak tau. maaf ya?"
"tak mengapa. gantikan la askum tu dengan salam. ok?"
"ok. terima kasih ya kerana menegur."
"sama-sama. salam..."
"salam."

itulah isi kandungan sms yang kuhantar dan kuterima daripada kawan ku tu. dan bila ku siasat dengan teliti lagi. ya, kata kawan ku tu benar. askum dalam bahasa hebrew adalah celakalah kamu. jadi, dah molek ku catat kat blog ku ni, setiap perkataan yang ingin kita taip, short kan, dan ungkapkan, pastikan lah maksudnya difahami dengan jelas. jangan jadi pak turut, kalau orang makan tahi, dia pun ikut sama makan tahi. ada faham? huhuhu...

ok, quit again. today, got script to write. script about parking oku. actually, i got idea but yeah, i in major IT, and not in the same lane with dato yusuf haslam and aziz osman which can do great script. and also, yeah, i got restriction there. i must make sure that the scene and script that i will write not exceed than 2 minutes. geezz... brain, brain, squeeze ur idea for me please?

Friday, October 29, 2010

Dia




setelah beberapa purnama kejohanan silat kat kulai tu melabuhkan tirainya, dia masih sakit lagi. puas aku belai, urut, minyakkan, selimutkan dia dengan penuh kasih sayang. tapi, dia masih tidak sembuh. namun, syukur juga, sakit dia tak seperti dulu. dah tak mengerang lagi.


mungkin, salah aku, paksa dia sangat. dah nak sembuh, aku masih paksa dia buat kerja berat. namun, aku tau, dia bukan selemah itu. aku tau dia boleh. aku tau kemampuan dia. aku tau, biar dia sakit begitu, dia masih mampu. mampu untuk buat apa sahaja. dia ada kesungguhan. aku yakin dengan itu. aku yakin dengan dia sangat-sangat.

tak mengapa. hari ini, aku tak ketemukan dia dengan pujaan hatinya. pujaan hatinya yang selalu dia sentuh, pijak-pijak, peluk-peluk, tendang-tendang. kalau aku temukan dia juga, aku pasti, dia akan sakit kembali. tak mengapa. biarlah dia merindui pujaan hatinya.biar dia sengsara dengan kerinduan itu. bila dia dah sembuh kelak, hahaha, pastinya pujaan hatinya itu tak kan lepas dari dakapannya. aku pasti!

kaki kiriku, cepatlah sembuh. kita tendang lagi pujaan hatimu yang hitam legam itu ya? cepatlah...

Monday, October 11, 2010

( * . * )

prepared for the worst. please pray for me. tsk....

Saturday, October 9, 2010

ankle sprain. wow! (not related to post. maybe...)

hahahaha... lawak betul petang tadi. jangan main ting ting ya? kata wasit. hahahaha... lawak-lawak. tapi, memang aku main ting ting pun ketika pemilihan silat untuk mewakili daerah batu pahat. macam yang aku sebut sebelum ni, aku injured kat ankle. kerana itu la aku main ting ting. hahaha...

lawan ku pun tadi, bila ku perhati dan teliti, bapa budak rupanya. patutlah agak senak juga aku kena tendangannya tadi. sedap juga la dia tendang. aku dapat mengelak sebenarnya tapi, lari sikit, ankle memang sakit gila gua cakap lu. huhuhuhu... namun, bukan kerana aku injured, dia boleh ambil kesempatan. tidak sama sekali. malah, aku kalah dengan lawan ku tu pun dengan kiraan mata 2-1. tipis bukan? hahahha... dengan orang injured pun boleh menang tipis. ish3...

aish, rasa macam membongkak diri pula aku dalam blog ni. ahh... lantak lah. blog ini umpama diari aku, bukan? jadi, sekali sekala, nak juga tulis benda yang bongkak sikit kat blog ni. asyik rendah diri jak. huhuhu...

p/s: harap-harap teman sparring ku tu tak injured serius...

Friday, October 8, 2010

Janji melayu

sekarang, aku berada di dalam perpustakaan UTHM yang aku rasa, adalah perpustakaan terbesar berbanding dengan semua perpustakaan universiti lain. tapi, itu apa yang aku rasa. lagipun, aku belum lagi berpeluang melawat perpustakaan universiti lain. 

namun begitu, aku rasa, tiada maknanya perpustakaan besar begini sekiranya pelajar tidak banyak yang masuk. yala, kalau dibanding kan zaman dahulu, perpustakaan merupakan tempat tumpuan untuk pelajar datang. tapi, sekarang tidak lagi. dengan internet, perpustakaan seperti dah hilang serinya. tak boleh disalahkan sepenuhnya kepada pelajar. sebab, kalau di perpustakaan, kena jalan sana, jalan sini untuk mencari buku yang di inginkan. tapi, kalau menggunakan internet, buka sahaja google, tapi keyword, tadaa!!! jumpa maklumat yang dicari. hahaha...

dah... aku mencarut lagi. aku sebenarnya bosan menunggu orang ni. janji datang jam 8, tapi, sampai sekarang, lubang hidung pun tak nampak. shit betul. nasib baik kau india, kalau tak, aku dah cakap awal-awal,

"janji melayu"

aish...

cakap cakap cakap


malam ini, aku tidur lewat barangkali. aku masih dalam sakit PSM. masih mencari idea dalam memandang pc ku ini. besok, aku pergi library mega besar tu. walaupun besar, buku sikit. hahahaha... tak mengapa, janji grand kata orang.

hmmm... dalam blog ni, aku agak becok bercerita. agak banyak celoteh diluahkan. tapi, hakikatnya, bila di luar blog, di dunia realiti, aku pendiam. aku akui nya. walau orang tak cakap pun, aku sendiri menyedarinya. malah, ketika bercerita dengan orang, aku seringkali tergagap-gagap. bahasa yang dilontarkan agak baku dan kaku. maklumlah, latihan si lidah tidak cukup untuk membuat kn ia berpetah dengan lancar.

tapi, aku agak bersyukur aku merupakan seorang yang pendiam. malah, aku suka dengan pepatah,

"diam lebih baik daripada berkata-kata"

bila difikirkan, ada kewajaran disebalik pepatah itu. yala, kalau banyak berkata-kata, takut nanti, ada terlepas cakap pula. dan yang terlepas itulah kadang-kadang buat orang sakit atau terguris hatinya. cakap ini senang dituturkan, tapi, bila terlepas cakap, aduhai, tak boleh tarik beb. cakap ni bukannya ada tali, bukan ada gear undur yang boleh ditarik atau diundur balik.

kadang-kadang, aku hairan juga apabila ahli politik terlepas membuat kenyataan, dan dia disuruh menarik balik kenyataan itu. aku fikir punya fikir, macamana la dia tarik kenyataan tu ya? adakah dengan bercakap, 

"saya menarik balik kenyataan yang saya buat sekian, sekian, dan sekian... "

boleh menarik kenyataan yang sudah didengari oleh orang ramai? hahaha... aku serius tak paham dengan hal itu. 
hahaha... adoi.. mencarut-mencarut. maaflah.. aku suka banyak cakap kat blog ni bila ada idea. lagipun, cakap kat sini, kalau tersalah, boleh padam balik. lainlah kalau cakap kat dunia realiti ni, kalau dah terlepas cakap, mesti ada orang marah. kan bagus kalau boleh dipadam balik. ditarik? boleh kot. hahaha...

p/s: zzz...

Wednesday, October 6, 2010

projek sarjana muda yang amat memblurkan. tsk..


serius aku amat-amat blur sekarang ini. aku tak tahu nak buat apa first. assignment yang aku kena buat sekarang ni adalah yang amat tough sekali. data algorithm, web programming, java programming, dan yang paling tough sekali, projek sarjana muda. aduh...

kebiasaannya, aku mempunyai idea yang boleh dikatakan banyak bila berbicara pasal projek-projek ini. tapi, projek sarjana muda ini betul-betul buat aku mati akal. serius, tiada idea yang dapat generate langsung. malah, aku dapat merasakan firasat bahawa aku akan failed projek sarjana muda ku ini.

bukan aku nak kata aku terus menyerah kalah sebegitu mudah. tapi, aduhai, tajuk sarjana muda aku betul-betul buat aku down terus. sistem pemasaran dan penajaan perniagaan berbilang aras atau lebih dikenali ramai, multi level marketing. tak tahu juga, ok, yang lebih popular nya lagi, MLM. huhuhu...

sebenarnya, aku telah membuat kesilapan mengenai projek sarjana ku ni. pertama sekali, aku terus menerima bulat-bulat tajuk yang aku terima dari lecturer. tahu la tajuk itu agak gempak, tapi, fikir la dahulu sebelum terima. faisal...faisal... ish...ish...ish... kedua, kesilapan yang aku telah buat, aku tidak mencari satu syarikat pun yang boleh aku fokuskan. dengan syarikat tersebut, boleh lah aku memikirkan cara pemasaran produk mereka, berapa komisyen yang akan didapat bagi setiap ahli yang dapat memasarkan produk syarikat, dan berapa bonus yang ahli dapat dengan menarik orang menjadi mentee di bawah ahli tersebut. huhuhu...

ada banyak lagi kesilapan lagi aku buat, tapi, kalau aku cerita pun, bukan semua korang baca. kan3? hahaha... tapi, itulah.. aku nak luahkan dalam blog aku ini, yang aku amat3 blur sekarang. huhuhu... hari tu, ada seorang blogger tu cakap kat kawannya, 

"blog ini umpama diari kita."

lebih kurang itu lah dia cakap. aku pun agak tertarik dengan kata-kata itu. jadi, rasanya, tak salah aku jadikan blog ini sebagai diari ku. diari kehidupan seorang pejuang hidup. apakah? hahahaha... 


p/s: betisku terasa tegang sangat bila jumping sikit. macam kena suntik botox jak. hahaha... tak sabar nak training hari jumaat ni...

Monday, October 4, 2010

kejohanan pencak silat antarabangsa 2010 piala timbalan perdana menteri


amat lama rasanya aku tak update blog aku ni. memang lama dan selalu begitu. bila tangan ringan nak menulis, sepuluh minit kemudian, idea lesap entah kemana. alangkah malang bagi orang yang mudah lupa ni kan? huhuhuhu...

seminggu yang lalu, aku telah menyertai satu pertandingan yang ku kira amat besar. besar dari apa yang pernah aku sertai sebelum ini. malah, pertandingan ini disiairkan oleh surat khabar lg. fufufu... tapi, yang malangnya, muka ku tak terpampang pun kat surat khabar tu. kawan-kawan ku adalah. jeles. huhuhu...

kejohanan pencak silat antarabangsa 2010 piala timbalan perdana menteri. agak grand juga nama tu kan? aku ketika pertama kali mendengarnya, agak terkesima juga. yala, aku telah menyertai kejohanan bertaraf antarabangsa tu. gembira gila la. hahaha...

ketika kejohanan itu berlangsung, aku dan teman-teman seperjuangan silat ku menginap kat mercure resort. nama full resort tu aku lupa la. huhuhu... fuh... gila grand bilik dia. tapi, yang suwey ngan aku ni, aku tak suka katil yang empuk sangat-sangat. entah la. aku lagi prefer katil yang tak keras n tak juga lembut sangat. katil yang empuk tu pun jenis queen bed. jadi, agak gay pula aku rasa tidur berduaan dengan teman sebilik ku. nasib baik ada tilam di sedia bawah queen bed tu. kalau tak, seram gila la tidur berdua dengan lelaki. kalau perempuan takpa jugak. ek? hahaha...


 hahaha... agak ' kemas ' juga kn bilik ni?

kejohanan tu berlangsung kat ioi mall, kulai, johor. mall yang ku kira, mmm, hehehe, agak sunyi berbanding dengan summit or BP mall. entahla. itu apa yang aku rasa, bagi korang, aku tak tahu plak. tapi, memang sunyi. huhuhu... tapi, yang bestnya, kontinjen kami duduk berhampiran dengan gerai yang dijaga oleh seorang amoi. pergh, wa cakap lu, amoi tu seksi gila wa cakap lu. nasib baik gua iman tebal sikit dari nafsu gua. kalau tak, ntah apa kan jadi ngan amoi tu. dunia-dunia. ish3...

takpa, abaikan amoi tu. sebelum aku terlupa, aku teruskan dengan cerita kejohanan tu ya? sepanjang aku menyertai kejohanan tu, aku telah sparring sebanyak 4 kali. alhamdulillah, perlawanan ke 4 tu, merupakan final bagi kategori aku. tapi, final itu juga merupakan kekalahan terburuk bagi aku. aku kalah bukan dengan kiraan mata, tapi, dengan K.O. aduh... sepanjang hidup aku menyertai martial arts, tak pernah lagi aku di K.O kan oleh orang. malah, aku sendiri yang buat orang K.O adalah. kini, baru aku paham perasaan orang kena K.O. huhuhu...

ketika final, dan masuk round ke 3, kiraan mata aku agak kurang daripada lawan ku. malah, aku telah dijatuhkan sebanyak 4 kali ketika itu. jadi, peluang untuk aku tebus mata hanya round ke 3 tu. tapi, agak malang, mind state ku agak celaru ketika itu. dan permainan memang robust gila. tak seperti perlawanan ku yang sebelum ini. dan yang beruntung sangat-sangat ketika tu, lawan ku la. aku akui, dia memang bijak dan memanipulasi pergerakan ku. shit betul. huhuhu...

aku K.O ketika round ke 3 tu la. malah, aku K.O ketika beberapa saat lagi sebelum perlawanan di hentikan. huhuhu... pada ketika itu, aku dalam posisi 'eject'. ku kira, bila aku eject dengan tumbukan kiri, aku pasti aku dapat curi point dari lawanku tu. tapi, ternyata aku silap, aku terlupa dengan frasa yang aku pelajari dari coach ku,

"tengok satu, lihat semua"

memang kesilapan besar ketika aku eject tu. rupa-rupanya, lawan ku dah bersedia nak buat gunting or ntah la. sapuan maybe. dan, aku betul-betul tidak perasan tindakannya tu. bila aku eject tumbukan kiri ku dan menuju kedepan, dengan serta merta dia gunting or sapu kaki kiri ku. ya allah... kakinya memang batu. kedua-dua kakinya mengepit kaki kiri ku dan terus menjatuhkan aku. aku jatuh agak sadis juga time tu. jatuh meniarap. kepitan kedua-dua kaki  nya dan disertakan sekali matress sebagai alasnya kat kaki kiri membuat ku nak berteriak kuat-kuat. ya allah.. sakit tak terkira ku rasa time tu.

bayangkan, dekat lima saat juga aku terbaring begitu menahan sakit kat kaki kiri. namun, aku betul-betul berterima kasih kepada pasukan silat aku. mereka semua menjerit berulang kali,

"faisal, bangun faisal! bangun!"

haih... hati ku betul-betul gembira sangat (walaupun kaki sakit yang amat sangat...) kerana diorang tetap menyokong sebegitu rupa walapun aku dah jatuh beberapa kali. dengan semangat yang pasukan aku berikan, aku betul-betul berusaha bangun untuk meruskan pertandingan. tapi, aih... kaki ku betul-betul tak mengizinkan ketika itu. malah, ketika aku bangun pun, kaki kiri ku gegar gila yamg amat sangat. kesakitannya? hanya allah sahaja yang tahu betapa sakitnya kaki kiri ku ketika itu. 

aku berjaya berdiri (dengan kaki kiri yang bergegar dan sakit yang amat...) tapi, aih, ketika itu la, aku sedar, aku dah tak mampu dah meneruskannya. sempat aku lihat coach ku memegang tuala putih. coach memandang aku ketika itu, dan aku tahu, dari matanya, dia bertanya, 

"nak teruskan lagi?"

keputusan yang paling berat pernah aku buat. aku isyarat kepadanya,

"coach, maafkan saya, tidak..."

dan selesai jak dia lempar kain putih tu, aku jatuh melutut. kekecewaan yang amat sangat melanda diri aku. kecewa sangat-sangat hingga aku termenangis. ya, aku menangis kerana aku tidak dapat menghabiskan pertandingan dengan sempurna serta aku kalah. aku amat-amat kecewa sekali...

sudahla. tiba-tiba pula aku tak bersemangat nak teruskan cerita ni. ditambahkan lagi sakit kaki kiri ku ni yang masih berdenyut-denyut, aku berhenti la dulu. sesiapa yang sudi membaca post aku yang panjang lebar ni, terima kasih yang tak terkira ku ucapkan. yala, aku ni bukannya pandai bercerita sangat, tapi, sudi juga korang baca sampai habis. terima kasih tak tehingga ku ucapkan... adios...

Thursday, August 5, 2010

BM VS BI

for the first, i am actually glad that my idea come back to my little brain although it pretty messed up. hahaha... i am not stranded my bahasa melayu but it is more beautiful to understand and write another language. maybe, after english, germany perhaps? hahaha...

for this semester, i maybe will be busy much. maybe.. for this semester, i got cyber entrepreneurship (qualify to 10 finalist. yey!), kejohanan silat jemputan asean in september, and the most important one, my projek sarjana muda. huhuhu...

calculating all, i think my projek is more rough and can make me cry blood. huhuhu... yala, i got a title which i got to make a system about multi level marketing. what the earth? huhuhu... even make me suffer, i got to do it same as facebook. ya, facebook. you knew it right? huhuhu..

for now, i just hoping that, i bump with somebody, and i pray the somebody is programmer. so that he or she can help me with my projek. huhuhu...

GOT HER SMILE. YEY!

hahaha... now i manage to get her smile and her teasing again. happy? of course i'm happy! hahahaha... thanks dear... :P

Wednesday, August 4, 2010

MY WISH

i wish her smiling and teasing like bfore... come again... *sigh

Tuesday, August 3, 2010

ELEKTROENCEPHALOGRAM (EEG) PART 1


Mesin elektroencephalogram (EEG) merupakan satu mesin yang digunakan untuk menghasilkan gambar yang menunjukkan aktiviti elektrik di dalam otak. Alat ni telah digunakan untuk diagnosis perubatan serta kajian neurobiologi. Component utama dalam mesin EEG termasuklah elektrod, amplifiers, modul pengawalan komputer, dan alat paparan.

    Kegunaan mesin EEG bergantung kepada fakta dimana sel saraf dalam otak secara constant menghasilkan signal elektrik yang kecil. Sel saraf, ataupun neuron, menghantar informasi elektrik kepada anggota badan. Sel saraf menghasilkan denyutan saraf melalui campuran kalsium, sodium, dan ion potassium merentasi membran sel. Apabila seseorang itu berfikir, membaca, ataupun melihat tv, pelbagai bahagian dalam otak akan dirangsang. Hal ini akan menghasilkan pelbagai isyarat elektrik dimana isyarat ini boleh dipantau dengan menggunakan EEG.

TOGETHER WE FIGHT!

Sunday, August 1, 2010

INGREDIENT FOR MY MEE GORENG. ( T.T ) V

Saturday, July 31, 2010

31 JULAI 2010 ( another one. sigh*)

31 JULAI 2010

2ND TRY...

1ST TRY...

Thursday, July 29, 2010

SELAMAT TINGGAL!


malam ini mungkin malam terakhir bagi aku. malam yang akan menyaksikan kehilangan aku. malam yang juga akan menyaksikan kebangkitan yang baru. mungkin...

ingin ku ucap selamat tinggal. tetapi, agak sayang pula. namun, setelah berfikir agak masak-masak. ingin juga ku katakan, selamat tinggal semua. selamat tinggal kamu. selamat tinggal awak. selamat tinggal korang. ada lagi yang tertinggal? tiada bukan? 

terima kasih ku ucapkan kepada engkau wahai perkataan. selamat datang pula ku ucapkan wahai pendatang baru, si gambar yang cantik menawan. ku tak akan guna engkau lagi wahai perkataan dan biarlah si gambar yang mengganti tempat mu di dalam blog ini. jangan engkau bersedih. jasa mu ku amat sanjungi.

ayat indah mu, ayat jelik mu, ayat marah mu, ayat kanak-kanak mu, tidak akan ku lupa itu semua. selamat tinggal ku ucapkan dan jangan la engkau bersedih ya wahai perkataan? 

p/s: mcm orng sewel pula bercakap dgn prkataan. hahaha...

Thursday, June 3, 2010

MALAM JUMAAT


malam ni merupakan malam jumaat dan malam ni dikatakan malam berhantu. aduhai... betul kah malam jumaat merupakan malam berhantu? entahlah... setakat ni, tak pernah pula aku jumpa hantu pada malam jumaat. lagipun, kenapa malam jumaat sahaja yang di kaitkan dengan hantu? kenapa bukan malam isnin, malam khamis ka, atau malam sabtu? ish...

namun begitu, ku kira aku pernah juga mengalami kejadian bersama-sama hantu ni. lihat post ku yang ini. ku kira post ini cukup untuk aku bercerita mengenai pengalaman bersama makhluk Allah yang satu ni. banyak juga pengajaran yang aku dapat ketika itu. sekiranya berlaku lagi pada masa depan, ku kira aku telah bersedia. i'allah...

mengenai isu hantu ini, ramai juga orang yang alim dan berpengalaman nasihat kepada aku. kata mereka,

"kita sebenarnya jangan takut kepada hantu ni.kalau kita takut, maka dia jadi berani dan akan kacau kita. lagi satu, hantu ni tidak akan kacau kita selagi kita tak kacau dia. cukup lah sekadar menghormati tapi jangan hormat yang melampau-lampau kerana ia boleh mendatangkan syirik..."

setakat itu sahaja lah yang aku ingat. kalau ada kesilapan di situ, silalah tegur dan betulkan. manusia kan? tak terlepas dari kesilapan. huhuhu... ok, noktah dulu...

MILKY


aku betul-betul kemaruk nak menulis lagi. tulis, tulis, tulis dan tulis lagi. lagipun, siapa nak larang? tiada bukan? nak larang juga? tak dengar. lalala... hehehe...

aku baru sahaja singgah anak ku ni. kesian dia. merengek nak minta susu. pada permulaan nya aku malas nak layan. peduli lah dia tertiarap, tertonggek, terberenang kat situ. namun, rengekannya semakin lama semakin kuat. aduhai. sabar-sabar... aku buat tak tahu. rengekan bertambah kuat lagi. ish... tak sabar dah. aku menghampiri anak ku dan berkata:
" nak, ayah tiada susu. cari emak ya? "

hahaha... ini sekadar imaginasi tingkat tinggi ku. aku belum lagi bergelar ayah. malah jauh sekali bergelar mama. i bukan nyah, ok? nak bergelar ayah lama lagi. tunggu dapat kerja dulu, dapat mini copper satu dulu, dapat rumah sebiji dulu. huhuhu...

kadang-kadang, bagus juga berimaginasi ni. aku ada baca satu kajian bahawa berimaginasi ni boleh meningkatkan daya ingatan kita. namun, berimaginasi la benda yang baik-baik. bukan yang tak baik-baik. nak aku detailkan? tak payah la. aku budak baik. heh...

ok, itu jak. blah dulu. hahaha...

DAPUR TAK BERASAP


selamat pagi semua! hari ni aku bangun awal. nampak nasi lebihan semalam. tercetus idea untuk masak nasi goreng pula. nasib baik ada perencah nasi goreng di dapur. kalau tidak, pasti nasi goreng ku tadi beramuan resipi Dr.Frankestein. hahaha...

ketika aku memasak nasi goreng tu, aku berasa janggal sedikit. yala, lelaki memasak. lelaki maskulin seperti aku ni memasak? suasana yang agak ganjil di situ. mengikut norma-norma kehidupan, memasak ini hanya untuk kaum Hawa. yakah?

pernah sekali aku bertanya kepada kawan perempuan ku,

"awak pandai masak tak?"

"pandai."

"biasanya masak apa?"

"telur goreng. hahaha..."

"itu sahaja?"

"hehehehe..."

 
hahaha... bukan niat ku nak mempersendakan atau mengejek si gadis-gadis yang tak pandai memasak di luar sana. tapi, agak luar biasa sekiranya perempuan tak pandai memasak ni. hal ni kerana perempuan amat sinonim dengan bab-bab memasak. malah, ketika nak berkahwin pun, pastinya bakat memasak diambil berat oleh si bakal suami dan juga bakal mentua. sekiranya tak pandai memasak, alahai, saham boleh jatuh dengan mudah tau. huhuhu...

bukan niat ku nak pandang rendah si Hawa yang tak pandai memasak ni. tiada niat pun. cuma, ini hanya pandangan ku dan sekiranya ada yang salah, tak salah kalau dibetulkan. betul tak? soalan ku;

"pandai tak kamu memasak?"

ADIDAS


setiap orang pasti ada minat yang tersendiri. minat bersukan, minat bergambar, minat bercerita, minat mengumpat dan sebagainya. bagi aku, aku minat bersukan dan mengumpul barang. bagi kamu pula, kamu minat apa?

malam ni, aku nak share minat ku yang satu ni. minat mengumpul barang. seperti yang sedia maklum, pengumpul barang ni biasanya fokus kepada jenis atau dalam bahasa universal nya 'brand'. bagi aku, aku suka mengumpul barang-barang yang berjenama Adidas. ya, Adidas.
 
kenapa? ketika aku sekolah menengah dahulu, kawan-kawan ku banyak memakai kasut berjenama Adidas. paling popular dipakai ialah kasut Adidas jenis Samba. ketika itu, aku teringin sangat nak pakai tapi tak dapat. tak mengapalah. cuci mata pun cukup la. tapi, perasaan cemburu bila melihat kawan-kawan ku menggunakan kasut Adidas amat membuak-buak. aku teringin sangat nak memiliki kasut tersebut. ketika itulah, minat ku untuk mengumpul barang Adidas timbul.

Alhamdulillah, setelah aku memasuki universiti ni, aku berjaya juga membeli barang berjenama Adidas. ketika ini, aku dah mempunyai beberapa baju dan kasut berjenama Adidas. bukan nak saja menayang tapi entah la, aku betul-betul minat jenama Adidas ni. malah, deodorant ku sendiri pun berjenama Adidas. hahaha...

ini hanya serba-serbi mengenai minat ku. rasanya tak salah bukan aku share minat ku ni dengan kamu? ok la, aku dah share, kamu pula share minat kamu kepada aku. boleh ba kan? mana tahu, minat kamu boleh menjadi minat aku juga. hehehe...

Wednesday, June 2, 2010

KEPERLUAN ATAU KEINGINAN?


bila aku muhassabah diri balik, aku menyedari aku telah membuat satu keputusan yang silap. keputusan yang aku rasa akan menyebabkan aku bertambah kurus sepanjang 2-3 minggu ni. kini aku menyedari, keperluan adalah lebih penting dari keinginan. dan kini, itu yang aku sesalkan kerana aku memilih keinginan daripada keperluan.

namun begitu, kata orang;

"belajar dari kesilapan"

tanpa kesilapan, mana mungkin akan ada kemajuan yang tercapai. betul tak? tak kan ada orang yang berjaya tanpa melalui kesilapan terlebih dahulu. Bill gates sendiri pun pernah gagal dan membuat silap namun lihat sekarang? dia merupakan individu yang terkaya di planet bumi ni! fuh!

bagi kamu, sekiranya kamu membuat kesilapan dalam membuat sesuatu keputusan, apa akan kamu buat? aku suka bertanya soalan begini kerana aku suka membaca pandangan dan jawapan yang kamu lontarkan. tak kisah la apa jenis pandangan dan jawapan kamu tu. yang baik kita ambil, yang tak baik, tak mengapa. kita improvekan. ya kah? hehehehe... 

p/s: nak enjoy juga tapi hati masih rungsing...

MELAYU BOLEH


sebenarnya, aku dalam keboringan yang amat sekarang ni. oleh kerana itu, aku meng'update lagi blog ku buat kali kedua untuk hari ni. tak pernah-pernah di buat oleh aku semenjak aku menceburi dunia blog ini.walhal, kalau dulu, nak update sehari 1 post pun amat payah. pemalas la katakan. hahaha...

aku rajin meng'update' blog aku ni pun bukan sahaja kerana aku keboringan, tapi, internet kat rumah aku ni laju dan agak membazir pula kalau tak diguna dengan sebaik-baiknya. kalau kawan-kawan ku sekarang ni asyik dengan DOTA, biar aku pula asyik dalam mencoret blog aku ini.

banyak perkara yang berlegar di kepala ku sekarang ni. mengenai short semester yang aku lalui sekarang ni, mengenai kenderaan yang bakal aku dapat daripada parent aku (harap-harap dapat. hehehe...), dan juga si 'dia' yang berada di tanah seberang. ada banyak lagi aku fikir tapi kalau aku beritahu semuanya pun, mana mungkin kamu baca semua. ya tak?

nak tanya kamu ni, kamu perasan tak semakin lama cuaca semakin panas? ketika aku masih kecil dan cumil-cumil gitu (hehehehe...), jam 12 tengahari barulah terasa bahang panas matahari. tetapi, dewasa ini, jam 9-10 pagi, bahang matahari amat terasa. adakah ini petana kiamat amat dekat? 

baru tadi, kawan ku membunyikan suara ala-ala hantu. dia tanya aku, takut ke tak? aku of course jawab tak takut. yala, buat apa takut dengan hantu? hantu bukan boleh buat apa-apa pun. takut dengan Allah s.w.t, itu yang wajib. ceh, aku membuka segmen ceramah pula.

apa lagi yang boleh aku coret kan untuk mengisi ruang keboringan aku ni ya? oh ya, bagaimana nak halang air liur meleleh ketika tidur? jawab-jawab... hehehehe...

Tuesday, June 1, 2010

GURAU KASAR


kalau siang tadi, aku bersemangat untuk review gadget, malam ni pula aku tergerak hati untuk menulis mengenai kehidupan pula. mengenai kehidupan ini, memang banyak yang boleh diulas dan dibincangkan. pelbagai pandangan, pelbagai pendapat, malah pelbagai bantahan boleh di keutarakan.

bagi yang membaca post ku malam ini, aku dengan muka serius bertanya,

"bila orang tiba-tiba bergurau kasar dengan kamu dan pada ketika itu mood kamu tak bagus, apa yang akan kamu buat?"

aku baru sahaja mengalami nya tadi. kawan gurau kasar kepadaku ketika mood ku tak bagus. ketika itu, aku pergi kerumah nya (bersebelahan jak..) dengan tujuan nak cari lagu yang best-best dari laptop kawanku. around 5 minit aku mengodek-godek laptop kawan ku tu, tiba-tiba seorang kawan ku tu mengkuatkan speaker laptop nya(bukan laptop yang aku godek ok?).

aku pada mulanya buat tak kisah tapi memandangkan aku perlu dengar lagu terlebih dahulu sebelum dimasukkan dalam mp3 ku, aku secara sopan memohon kepada dia perlahan kan sedikit sound speaker dia tu. tapi, tiba-tiba dia berkata,

"maybe kau kena dengar kat rumah kau kot."

"aa? apa yang kau cakap ni?"

"yala, kau kena dengar kat rumah kau tu. bukan di sini."

darah ku menyirap terus. ayat itu seolah-olah menghalau aku dari rumahnya. apa juga aku buat? aku dengar lagu yang aku nak masukkan kat mp3 pun bukannya kuat. sampai siap dekatkan telinga kat speaker lagi untuk dengar lagu. agak-agak la.

"kau ni apa hal ah? kau halau aku kah?"

"ala, relax la. aku gurau jak tadi tu."

"kau bagus-bagus kalau bergurau. nak aku tumbuk muka mu sebiji?"

diam terus dia. aku tak kisah kalau dia nak bergaduh. lagipun, aku masih tak puas hati mengenai kekalahan ku ketika MASUM hari tu. aku sepatutnya menang K.O tapi disqualified. kalau dia ni nak tambah koleksi K.O ku, aku persilakan...

na, bukan niat ku nak emosional di sini. tapi, dalam kehidupan ni, bergurau tu memang bagus malah itulah yang disarankan bagi menjana kehidupan bahagia. tapi, jangan la bergurau kasar sehingga menyinggung perasaan orang. apatah lagi kepada orang yang ada penyakit panas baran macam aku ni.

balik kepada asal, aku nak tanya ni,  

"bila orang tiba-tiba bergurau kasar dengan kamu dan pada ketika itu mood kamu tak bagus, apa yang akan kamu buat?"

SONY WALKMAN W252


hari ni, aku seolah-olah tertarik untuk membuat review tentang gadget. aku dah lama teringin nak review gadget-gadget ni. cuma masa sahaja yang tak mengizinkan aku untuk melakukannya. gadget yang aku ingin review ni ialah Sony Walkman W250.

walkman ini merupakan salah satu benda yang aku teringin sekali nak beli. namun, apa kan daya? duit tiada. huhuhu... namun, kelmarin, aku agak bertuah sebab aku sempat menggunakan walkman ni selama sehari. (pinjam dari kawan. hehehehe...).

bagai orang mengantuk disorong bantal, aku tanpa berlengah-lengah lagi memakai Walkman W250 ni. memang layan habis la aku ketika itu. melalui sound yang dijanakan oleh 13.5mm EX Headphones. fulamak, memang besh sangat wa cakap lu. malah, bila aku tingkat volume ke tahap maksima, mindaku bagaikan ditelan dalam alunan musik yang dialunkan.

melalui mod zappin yang disertakan khas dalam walkman ini, ia agak memudahkan serta menarik dalam mencari lagu yang bersesuaian dalam walkman tu. malah, mendengar suara si gadis sony dalam walkman ni bercakap pun agak besh untuk didengar. wat i teruja begitu. hahahaha...

satu perkara lagi yang aku suka mengenai walkman ni ialah walkman ni tidak mempunyai wayar yang panjang dan menyusahkan. kalau dibandingkan dengan walkman lain, walkman W250 ni la yang paling mudah dikendalikan. aku dah cuba berjoging dengan walkman ni dan resultnya, memang best dan menyenangkan. tidak perlu lagi risau mengenai wayar earphone yang berjuntaian dan menyusahkan itu.

paling masyuk lagi mengenai walkman ni kukira, walkman W250 ni boleh dibasuh dengan air! hahahaha... kalau joging dalam hujan pun memang tiada masalah kerana walkman ni memang dicipta khas untuk water resistable. namun, setakat ni, aku tak berani mencuba membasuh walkman ni dengan air. masih fobia rosakkan gadget dengan air. hahaha...

namun, seperti biasa, setiap gadget pasti ada kelemahan nya. bagi Sony Walkman W250 ni, kelemahan yang aku lihat ialah walkman ini tidak mempunyai option untuk user mengubah environment musik nya seperti option untuk mengubah treble, bass dan sebagainya. lagi satu, walkman ni tak boleh pakai lama-lama. hal ini kerana headphone yang dilengkap kan jenis cucuk telinga dan agak annoying kalau pakai lama-lama.

harga RM 299* agak berbaloi bagi Sony Walkman W250 ni. bagi pengguna yang suka kan aktiviti sukan sambil mendegar musik, Walkman W250 ini memang adalah untuk anda. terpulang... aku bukan promoter, tapi aku da mencubanya.. i'allah ada duit, aku beli. hehehehe...

nak tahu lebih lanjut? klik sahaja di sini.

20 MINIT


setelah sekian lama menyepi, akhirnya aku kembali menulis dalam blog aku ini. banyak yang ingin ku tulis tapi macam biasa, jari ku terasa malas nak menulis. huhuhuhu...

rasanya, aku dah ketinggalan banyak perkara dalam dunia blog ini. banyak sekali sehingga tak dapat dihitung dengan jari kaki. hahahaha... dihitung hari, dekat berbulan juga aku menyepi. siap ada minah kata, 

"huhuh ko ni asyik bz je. kalah david cameron PM baru UK"

hahahaha... well? aku banyak urus perkara sehinggakan david cameron tu boleh ternganga mulut  tahu ke'busy'an aku. aku busy sangat hingga nak sentuh, taip, ramas laptop aku ni pun tak dapat. hahaha... tiadalah.. aku gurau sahaja.

bagi yang nak tahu, aku menghilang berbulan-bulan ini kerana aku sibuk menghilangkan lemak-lemak yang ada dalam badan aku ini. lupakan detox, lupakan pil pelangsing badan, lupakan jus pahit-mahit tu. cara cepat untuk kurangkan lemak, joging! 

serius kata, joging la perkara yang best dilakukan dalam mengurangkan berat badan. lebih bagus, joging secara berkumpulan. serius best wa cakap lu. hehehehe... sebelum ni, oleh kerana aku mengikuti latihan pusat silat untuk kejohanan MASUM, aku kena joging 5 round pusing universiti ku. jarak tu aku tak pasti. kalau tak silap, around 8 kilometer setiap hari selama seminggu. tak kisah la laju ka lambat ka, yang penting jangan berhenti ketika buat joging.

sebelum aku mengikuti disiplin joging tu, berat ku mencatat 80 kg ke atas. tapi, setelah mengikuti disiplin joging tu, beratku turun pergi 75 kg. kalau bukan kerana kategori silat ku menyasarkan berat minimum 75 kg, sudah tentu aku dapat turunkan berat badanku sehingga 70 kg ke bawah. hanya dengan joging. 

kalau tak sanggup joging sehingga 8 km pun, tak mengapa. cuba amalkan disiplin joging 20 minit tanpa henti. macam biasa. perlahan ka, laju ka, tak kisah. yang penting jangan berhenti. tapi, perkara ni pun bergantung kepada effort. kalau effort korang ada, i'allah, lemak-lemak yang ada kat badan korang akan hilang. kalau tiada effort, tak mengapa. sila jadi blobfish. hehehehe...

p/s: semangat nak menulis pula. hehehehe...

Saturday, April 24, 2010

AKU TUMBUK KAU KALAU KAU TEGUR AKU!


BELLINGHAM: Pekerja di sebuah kedai harga patut di Washington cedera ditumbuk seorang lelaki, apabila dia menegurnya berikutan bau peluhnya terlalu kuat.

Akhbar The Bellingham Herald yang memetik kenyataan jurucakap polis Mark Young, sebagai berkata ramai pengunjung mengadu kepada pekerja berkenaan mereka ‘sesak nafas’ ketika lelaki terbabit berada di kedai itu. 

“Pekerja itu menemui lelaki itu yang kembali ke kedai itu keesokan harinya, tetapi lelaki itu tiba-tiba menumbuknya” katanya. – AP

aku tertarik dengan macam-macam yang dikeluarkan oleh berita harian ni. pelbagai kes yang memang macam-macam dan menarik. hahaha... agak kesian juga lelaki yang kena tumbuk tu ya? yala, dia hanya nak menjalankan tugasnya, tapi, penumbuk yang diterima. harap-harap la lelaki tu tumbuk balik orang yang bau peluh kuat tu. baru adil namanya. hehehe...

tak sangka kan, bau peluh boleh jadi sekuat begitu. tambahan pula cuaca sekarang ni yang agak 'sejuk', mesti lah makin berpeluh. makin berpeluh, makin berbau. ya tak? bila makin berbau, mesti menimbulkan suasana yang kurang selesa kepada keadaan sekeliling. 

nak tau tak apa cadangan aku bagaimana nak menghilangkan bau peluh ni? jangan makan makanan segera dan sentiasa bersenam. mengarut bukan? tapi, ia berkesan bagi aku. buat masa sekarang ni, kawan-kawan ku sering mengeluh panas. tapi, aku rasa cool jak. betul! aku tak bohong. adalah berpeluh sikit-sikit, tapi, at least, tak berbau sehingga boleh buat orang sesak nafas. hahaha...

ok, dah. berhenti menaip..

Sunday, April 18, 2010

AKAL MONYET


bila akal letak kat di lutut, bukan, letak di tapak kaki kot, semua tindakan dapat dilakukan. yang peningnya, orang berakal pun, itu pun kalau akal masih ada, turut serta melakukan perbuatan tak masuk akal. bagi aku, kalau nak memberontak sekali pun, pilih la tempat yang sesuai. dah dapat tempat sesuai tu, buatla sepuas hati kamu. nak terajang ka, nak pijak ka, nak mati ka, suka hati kamu la. tapi, jangan libatkan orang yang tak berkenaan. bangang betul.

aku geram betul dengan suasana sekarang ni. bertindak tak menggunakan akal. ops? lupa pula. memang tiada akal pun. kalau ada, masakan mereka buat perkara-perkara sebegitu. ya kan? bengang aku. lepas itu, banyak pula negatif yang terpancar disitu. bukan sahaja imej orang kita tercemar, imej agama kita yang suci pun tercemar. entahla. hanya Allah sahaja yang tahu kenapa mereka bertindak sedemikian. 

pandangan ku di sini, jangan kita membuat tindakan yang tak berakal. jangan jadi monyet. dah tau sampah, tetap nak makan juga. tapi, aku rasa bagus lagi monyet kot dari mereka yang bertindak tak masuk akal ni. yala, sekurang-kurangnya monyet tau membezakan baik buruk makanan yang mereka pilih dari sampah berbanding mereka yang bertindak tak menggunakan akal dan tak tahu membezakan baik dan buruk sesuatu tindakan tersebut.

entahla monyet.... hanya dikau yang mengerti...

Saturday, April 17, 2010

DON'T BE LIKE A SHIT!


 pernah dengar tak pepatah "bila kena salak, baru nak bergerak"? kalau pernah dengar, kamu tau apa maksudnya? bagi aku, maksudnya seperti peribahasa yang sopan-sopan, "bagai pahat dengan tukul, bila dipukul baru nak memahat." betulkah peribahasa ku tu ya? kalau salah, apa salahnya tolong betulkan. ya tak?

aku ungkapkan ayat ini kerana, mengikut perhatian aku, ramai orang bersikap sebegini. bila kena salak, bila kena pukul, bila kena marah, baru gerak nak buat kerja. baru nak buat apa yang sepatutnya. tak terkecuali lah aku. hahaha... selalu kena kat rumah bila balik bercuti. ala, cuba-cuba memanjakan diri kat rumah. last-last, kena sound kerana tak buat kerja-kerja yang sepatutnya aku kena buat. hahaha...

balik kepada ungkapan tadi, "bila kena salak, baru nak bergerak". kadang-kadang, agak menyusahkan bila jumpa orang-orang sebegini. ya lah. ambil contoh ketika aku berada di rumah tadi. dah tau ada kerja nak dibuat, buat endah tak endah jak. hasil nya, dah la kerja tak siap, kena marah pula oleh "boss". hahaha... bila difikirkan balik, memang betul juga marah parent tu .yala, da besar panjang pun, nak kena salak lagi baru nak buat kerja. maybe, dalam definisi kasarnya, orang semacam aku ni (huhuhuhu...) adalah bebal. 

nak buang sampah pun, kena tunggu orang tegur baru nak membuang. itupun, berkira lagi tu. 

"eh? bukan minggu lalu aku buang sampah?"

"aku dah buang sampah la. kau lagi la"

"aku tak buang sampah pun kat situ. sampah mu tu."

hahaha... dah. malas aku nak berungkap, bermadah lagi. ini hanya luahan hati ku mengenai golongan yang minta kena  salak dan kena ketuk dulu baru bergerak. kalau budak umur sepuluh tahun, maybe boleh consider lagi. tapi, kalau da umur 20-an ni. alahai, please la. use your mind and think as an adult. ok? don't be like a shit!

p/s: sabtu yang panas. huhuhu...

Wednesday, April 14, 2010

AKU KEMBALI SEMULA (buat sementara waktu.)


bila nak terasa update ni, idea terus hilang dari kepala. buat aku rasa malas nak update lagi. tapi, bila jari mula mengetuk-ngetuk papan kekunci ni, terasa macam rajin datang semula. hehehe...

dah lama juga aku tak update blog ku ni. berapa bulan ya? maybe dekat dua bulan kot. bersawang habis dah. tapi, aku rasa terkesima sekali. kenapa? selama aku tak update blog aku ni, ada juga yang sudi datang blog aku ni dan yang lebih terharu nya, ada juga yang klik nuffnang aku ni. terima kasih banyak-banyak aku ucapkan kat korang yang klik nuffnang aku. mmuuaahh! hahaha...

dah terlanjur mengadakan hubungan dengan kamu di sini, lagi ghairah aku nak mencoret panjang-panjang kat post kali ni. boleh kan? sekali-sekala. sepanjang aku tak update blog ni, aku banyak ketinggalan dengan dunia blog ini. dunia dimana orang jadi hipokrit (maybe), dimana si jelek jadi hensem/cantik(aku la tu. hahaha) dan si baik jadi jahat atau sebaliknya.

bagi yang baru dalam dunia blog ni, selamat datang aku ucapkan kepada korang. dunia blog ni pun macam dunia sebenar juga. kalau orang suka, korang jadi famous la. kalau orang benci, kamu dibenci dan dipulau juga la. tapi, nasihat aku, nak menceburi dunia blog ni, jadila diri sendiri. jangan nak jadi hipokrit. ok? hehehe...

bagi yang dah lama, taiko la katakan. jangan lupa kami yang baru merangkak ni ya. ajar-ajar la kami ni. kata orang, makin kita kita share ilmu, makin kita jadi pandai. malah, pahala pun dapat. ya tak?

aku nak tulis panjang lagi, tapi aku mula terasa annoying dengan environment aku. ada perfume yang boleh kekal tahan lama sehingga sebulan. kalau ada, beritahu aku ya. aku nak beli. hurrmmm...

Sunday, March 7, 2010

DOUBLE KNOCKOUT



hahahaha... aduina... yang aku tak boleh tahan, ulasan pengacara dalam video ni. double knonck out? serious shit! hahaha...

"ummm... now! PUFF! hahahaha..."(0.35 s)

Wednesday, March 3, 2010

ANTS?


Salam, selamat sejahtera, salam 1 Malaysia. Huh, aku sebenarnya memang boring gila tahap gaban sekarang x tau nak wat apa. Assignment, huh, jangan cakaplah, dia pun naik nyampah nengok muka aku.

Tup tap ngadap skrin ni, aku adala nampak semut sekor lalu depan aku ngan penuh sopan santun. Peewiitt!! siot, boleh2 dia wat muka badut ngan aku. Cerita pasal semut ni aku heran tul lah ngan semut zaman sekarang nih. Nak cakap well educated, x jugak. X pernah lagi aku jumpa dekan dorang. Serius. Aiseh.

Sesetengah semut ni cam orang gak. Gaduh2 tu perkara besa jak, berebut laki, 2 semut di rumah aku la. ntah berebut pa lg, cam budak2. tapi, yg paling aku geram tu, semut ni suka tul berenang dalam air mineral aku, haish!

Bayangkanlah, da la stok air aku itu2 jak untuk hari ni, situ jugak la dia sebookkk praktis kuak rentangnya yang ntah pa2 tu. nyampah. Kata mak aku dulu, kalau ada semut masuk dalam air, buang ja smua air 2. ya ka? Albert Einstein kawan bapa aku tau jugak pasal ni.




Ah, cakap pasal Albert Einstein ni, nanti aku buka lembaran baru ya, sabar.

***************************

Air mineral aku ni x la manis sangat puuunn, dari air paip jugak yang aku masak/rebus/jerang, ah apa2 ja lah, yang penting bukan tumis. Tapi napa semut tu suka ah? Gula yang aku sepah2 kan bleh2 dia wat bo-layan jak. kalau ada tangan lebih, mau nya dia tutup mata dia tu xnak tengok gula. Sampai camtu skali.

Memang la semut ni, sedap2 dia minum air mineral aku ah. Dari mana dia belajar minum air 8 gelas sehari ntah dari mana. Ada aku kisah. nasib ko la semut, bleh2 dia wat muka cute, takut aku picit la 2. Xpala, aku sempat cubit pipi dia td sebelum aku lempar dia ke luar tingkap, bagi dia praktis bungee jumping. Ah, boringnya aku!

TUJUAN APA BERBLOG?


jam menunjukkan jam 3.34 am dan kesejukan sebuh mula meraba tubuh ku. memang syiok la sekarang ini. tapi, kalau masin mulut ku, benda lain pun boleh aku jumpa sekarang ni. heh...

aku sebenarnya tiada point sangat pun nak cakap kat post kali ni. biasalah... kekeringan idea. kekeringan akal. tapi, bila jenguk balik blog ni, agak sedih juga la kerana blog ku tak update -update lagi. buat sekian kalinya, aku menggatalkan tangan ku juga untuk menaip.

sekejap tadi, terlintas di fikiran ku. sebenarnya la kan, apa tujuan sebenar berblogging ni ya? aku seriously kata, aku terumbang-ambing dalam menentukan tujuan aku berblogging ni. ketika pertama kali aku membuat blog ku ini, aku akui aku ingin menjadikan blog ku ni sebagai periuk nasi tambahan aku. ada faham tak?

maksud aku di sini, aku nak jadikan blog sebagai sumber pendapatan sampingan. namun, setelah beberapa lama berblog, setelah menjadi nuffnangers(otai@otaik tak menyukainya. entah, aku tak involved sangat kerana aku di kg time tu.), aku meneyedari, tujuan aku tu agak tak relevan. kenapa? entahlah... aku rasa memang tak relevan.

maybe, tujuan berblog ni adalah sebagai medium pengantara untuk menyalurkan perasaan kepada beratus, berpuluh, beribuan pengguna barangkali? entahla. kiranya sekarang ni pun aku menyalurkan perasaan kepada kamu yang membaca. sama-sama merasa dengan apa yang aku rasa dan tertanya-tanya.

ok, dahla. bulu roma aku menegak. bukan kerana takut. tapi aku nak ke tandas. nak ikut? tak payah!

p/s: bila kau meluahkan perasaan kecewa, aku bagi fuck. apa kau rasa? kalau aku, aku nak belasah. boleh tak?

Sunday, February 21, 2010

ART OF FIGHTING


ketika aku sekolah menengah dulu, aku sering diperlekeh kan. sering di permainkan. sering direndahkan. ketika itu, keyakinan diri yang ada pada ku menghampiri kosong. serasa ingin bunuh diri. rasanya... ketika itu, tekanan sekeliling amat menyesakkan. menyakitkan kepala dan minda ku. membuat aku sering berfikir setiap detik, setiap saat.

saat aku yang hampir tak waras itu, aku menemui satu seni. seni yang menimbulkan kembali keyakinan diri aku. menimbulkan kembali keghairahan ku. untuk berjuang semestinya. seni itu, bagi aku, amat indah dan lengkap. ia mengajar bagaimana hendak mengawal, membendung, menggunakan emosi dan fikiran yang ada dalam diri aku. art of fighting, art yang menghidupkan jiwa ku kembali.

aku mula diperkenalkan seni mempertahankan diri ini ketika aku berada di tingkatan tiga. pertama sekali, silat gayung kupelajari. tapi, ini tak bertahan lama kerana guru silat kami ditukarkan ke sekolah lain. itu satu kehilangan besar. silat gayung tak dapat diteruskan lagi.

setelah itu, aku mula berkenal-kenalan dengan taekwondo. ketika itu, ya, aku amat noob sekali. sentiasa terjatuh ketika membuat turning kick. sentiasa tersasar ketika membuat backtrust kick. hal itu sering membuat aku putus asa. mula mempersetankan seni ini. tapi, bila difikirkan kembali, jatuh itu, tersasar itu, bukan alasan untuk terus jatuh dan mengalah. sepatutnya, jatuh dan tersasar itu menjadi dorongan untuk kita bangun dan terus berjuang kembali. never give up! kata orang la.

ketika itu, keyakinan diri meningkat dan aku mula berani memperjuangkan hak aku. aku mula tak gentar dengan sesiapa. bukan mengatakan aku berlagak hebat, tapi, keberanian mula bercambah dalam diri. ketika itu juga, aku bernai mendongakkan wajah ku, bertentangan mata dengan sesiapa dan mengatakan, "aku tak takut!".

bila aku memasuki alam universiti, silat pula menerobos jiwa ku. bagiku, silat ini mengajak aku meneroka environment yang baru. yang unik. yang bagi ku, kurasa amat cool sekali. betulkan aku sekiranya aku silap wahai mahaguru-mahaguru yang ada disana. silat agak berbeza dengan taekwondo. bagi aku, silat lebih tenang dan banyak menggunakan akal berbanding dengan taekwondo yang memerlukan kekuatan dan kelajuan. dalam taekwondo, siapa lebih laju dan kuat, dia menang. silat pula, bagi aku, siapa lagi tenang dan cepat berfikir dan buat keputusan, dia menang.

banyak pengalaman yang aku dapat dari upsi hari tu. pengalaman bagaimana hendak mengawal emosi, menggunakan kekuatan yang sepatutnya, dan paling penting sekali, bagaimana nak menggunakan akal dengan sebaik-baiknya dalam tempoh masa yang agak terhad. maaflah dalam post ku ini, aku mencarut panjang lebar. kalau ada blogger-blogger@pesilat yang baca post ku ini, aku alu-alukan sebarang pandangan or teguran dari anda mengenai post ku ni.

p/s: jari masih sakit lagi. sendi bengkak?

Thursday, February 18, 2010

NUTRITIOUS


"Doctor, I become puzzled now about my eating habits. Why ah, I just take two meals per day but my weight still above the baseline for my ideal weight?"

"Why? What's wrong? What u eat? How? When? Bla bla bla...."

Di atas merupakan ringkasan senario yg berlaku d satu tmpat yg d rahsiakan hehe... tp ni cerita benar tau, xda tipu punya....pcayalahh...

Ok, dalam kes ni, sorang patient mengadu ngan nutritionist pasal pemakanannya. ni aku explain dalam bahasa pasar ja la supaya sng d fahami, lgpun aku xpndai wat ayat skema kecuali dalam exam hihi...

Gini, ada org yg mkn melantak bagai nak rak tp org ni x jugak gemuk2, kurus gitu ja. Ya meh? cuba cek kolesterol nya, msti tnggi 2.. cek punya cek, level kolesterol nya ok ja pun, paras yg cantik lg tuh... wei korang x jeles ka ngan spesies gini ni? ke mana hilangnya nutrient yg dia makan? adakah perut makhuk ni byk cacing? mesti gemuk gedempol babat cacing tu kan. atau mmg genetik dia ni kurus? atau ini, atau itu, apa2 ja lah alasan, tp apa yg aku nak membebel cni ialah tntg bila time2 yg plg sesuai utk kita mkn...

Pabila kita makan, amboi, ikut sedap kta jak kan, layan selera ja, amboi, manyak santik muka lu, pa jd ngan perut kita 2? cian dia, da la makanan yg dia terima berketul2, mcm hancur x hancur ja, jenuh dia memproses ketulan mknan 2 tau, ish3...

Perut kita ni umpama blender. ok, aku cerita pasal perut manusia k, bkn perut haiwan len, 2 aku lum kaji lg, silap fakta nt habis aku d belasah uhuk3.. tau blender? pa fgsinya? menghancurkan, bukan? hehehe benda alah ni ja la yg aku jumpa plg sesuai jd model prut kta yg cun ini...

Aku nak tnya korang, korag ni ambk breakfast x? owh, ambik ja, tp x mkn la ya? ish3...hehe, xpa. prut ni plg aktif bekerja dalam kul 6am-9.59am. Ni dia da jadik blender yg besar, mama blender. So, try 2 take ur breakfast adequately, x kisah la, yg pntg heavy meal. capati ka, bread 3 keping ka, mee goreng pun ok gak ;) sb prut kta time pg2 mmg tough, within this period, our stomach really physically active hehehe...(blender saiz L)

Pastu, lunch our kita mkan ka atau xya pun ble gak, prut kita x kisah pown, dun worry. Our exactly lunch time is 12pm-2.59pm. time ni prut kita ibarat blender saiz medium, makan la ngan moderate, dorg stil bleh proses mknan...(blender saiz M)

Hah, ni dia, dinner time, ish3 prut kita da mengecik, jd baby blender da. jgn mkn yg terlalu heavy, ckup2la utk mengalas perut. the best duration for our dinner is from 6pm-3/4 hours b4 ZZzzzzzz....... dinner kta jz mkn light meal, jgn berat sgt sb prut kita da jd lembap cam ciput..(blender saiz S)

Eh, jd, le la mkan kerepek ni? alah, camna ni, da la 2 mkanan fevret aku! hehehe jap, jgn melatah dulu, in between breakfast, lunch n dinner, bleh la amek makanan sampingan yg bersaiz 'Extra Small', cam biskut oreo, kerepek, kuih karipap sebijik pun jadilah, kecian korang nt ada plak yg kebulur...(blender saiz XS)

Time perut XS ni, jgn mkn yg mlampau2 tau, sb makanan yg still ada kat dlm prut ni lum habis di proses. Klu mkn yg mlmpau2, mkanan yg lum d proses tu akan d simpan sbgai lemak. hah, 2 yg wat kita boroi tuh, kahkahkah...

nah, cuba atur masa mkn korang ngan betul. Mkn 6x sehari pun susah nak gemuk tau, tp wat la senaman jugak...hehe. Ni breakfast, meal yg plg penting jugak la yg korang slalu miss. yala, mcm2 alasan, bgn lwt, mlas lah, skt perut lah, asal breakfast ja mst berak pastu, waduh3... mcm2 alasan ya? padan muka korang. try la, train ckit, blajar ambk breakfast k! Chaiyo! slamat mncuba....klu korang mkin gemuk, jgn marah aku ek...ngahahaha...

Wednesday, February 17, 2010

HAI?


Hai kepada semua dan selamat bergembira dengan cuti sempena CNY ni. Ada yg dpt cuti lama, ada yg jap ja, malah ada jugak yg menambah2 cuti. ni yg selaluu student wat, almaklumlah, xpuas cuti, belum puas dapat main kata budak2. belum hbs round2 bandar, kampung dan sebagainya hehe...

Cni nak kongsi sedikit cerita, hmm yg agaknya terdapat sedikit pengajaran, chewah! ;p aku ni pun, pantang d bagi cuti, memang aku gunakan cuti ni sebaik2 nya, tidur sungguh2, bejalan sungguh2, main sungguh2, makan sungguh2. yala, klu time skol ni susah ckit nak wat benda2 d atas ni ngan sungguh2, aish...hehe..time cuti ni la jugak dpt berjoli ngan kwn2 lama. Nah, apa lg, merayau sana sini mcm xpenah kluar menjenguk dunia luar tempurung la katakan.

Di sebabkan xda transport nak pergi memantul sana sini, apa yg amat3 penting adalah public transport. LRT, KTM, Putra, Monorail, teksi, MetroBus, Rapid KL dan sepupu sepapatnya yg len hehe. Trimas kepada ngkorang yg mencipta benda2 ni, senang hidup manusia yg hidup merayap d muka bumi ini.

Gini, adala 1 malam 2 kan, balik lewat, yala, merayau hingga ke bucu2 KL ni mana la sedar masa berlalu kan, huh... xdala malam sgt, masih muda lg malam 2, aron 8pm, nek la taxi p balik rumah. aku berdua ngan kawanku time 2, dlm taxi tu adala sorang awek cun mengecun tahap gaban, ceh skali d tengok, senior aku rupanya, kitorang balik la skali.

Dlm pjalanan, driver 2 x on pun meter tambang. Nak tanya, muka pacik 2 monyok semacam ja, x jadi aku tanya, maybe dia ada pblem ngan bini dia, who cares? hahak...smpai ja d rumah, aku bagi dia not 10, baki RM2. Huina, tekezzzuuuuttt gila nak mampos, mahalnya, yala jarak rumah xdala jauh sgt, mmg xberbaloi tambang RM8, b4 dis it's jz cost less than RM5. ngan rm8 tu ble beli 3ketul roti john tau...

X puas hati, aku try ckp bgs2 ngan pacik 2, alasan pacik 2 mmg x masuk dek akal, tau pa alasannya? da lewat malam. Pehh! apa ni pacik, mmg tkluar dr protokol nih! tp aku malas la nak cari pasal ngan org tua nih, aku anggap ja 2 'rezeki' dia, n atas dasar hormat.

Pd pndpt aku la kan, pacik 2 tau kami ni student, cekik darah plak tuh! Aku geram tul lah. Itulah, dr aku kecik lg d pesan, 1x kita wat baik ngan org, 10x jugak dorang mendoakan yg baik2 utk kita. 1x org wat yg x molek, 10x kita d kutuk. ntahla, nyampah plak aku ngan org yg ambik ksmpatan ni atas ksmpitan org len. cari rezeki yg halal tetapi dengan cara yg menyeleweng. x kisahla melayang RM8 pun tp agak2 lah, kena follow d right way... bukan ikut sedap rasa ja. Fuh, emosi nih..

Saturday, February 6, 2010

MENCARUT YANG MELAMPAU


aku akui aku mempunyai daya ingatan yang amat teruk. aku tak dapat hafal satu apa pun walau ujian akan berlangsung kira-kira 4 jam. mula dari sekarang ni. huhuhuhu... operating system? huh... kenapa la tak banyak koding dalam operating system. huhuhu...

fakta... fakta... fakta... banyak betul nak dihafal. makin aku baca dan menghafal, makin juling mata aku dibuatnya. sudahla sepet, makin sepet lagi. adeh.... kalau aku abaikan ujian ni boleh tak? korang sokong? or korang bantah? mindaku tepu dah ni. aku bukannya adi wira yang mampu menjawab soalan matematik gila punya susah macam makan kacang jak. bukan... aku hanya macho. itu aku akui. hahahaha...

aku stress! aku nak mencarut lagi. kau tau tak pluto da jadi merah? kau peduli? mesti tak peduli kan? or tau tak ada naga muncul kat sungai serawak? apa kau kisah bukan? kau tau aku ada baju? aah. aku ada. nak? tak payah. beli sendiri.

ARRGGGGGHHH!!!!

p/s:3 days to go...

Thursday, February 4, 2010

BOLEH AKU TUMBUK MUKA KAMU SEKALI?


agak-agak kamu la kan, macamana nak handle orang yang selalu buat kamu sakit hati? tumbuk muka dia secara tiba-tiba? tendang muka dia? sabotaj dia? sakit kan hati dia kembali? or pendam dalam hati? ini sekadar pertanyaan dan tidak berkaitan pun dengan mana-mana benda hidup sekarang ni. heh...

aku sebenarnya malas nak berblogging ni. ntah kenapa. bukan nya aku kebosanan atau kekeringan idea. bukan dan bukan sama sekali. cuma, entahla. belum datang seru untuk berblogging kembali. ok la. aku tak nak cakap panjang. kalau boleh, berikan lah pandangan mengenai persoalan ku diatas ya. sudahlah. aku malas nak merepek.

p/s: upsi, here i come!

Thursday, January 28, 2010

AKU MEMPUNYAI HAK!


salam... adedeh... maafkan aku kerana tak mengupdate blog aku ini. bukan aku tak sudi, bukan aku tak cinta, bukan aku tak sayang. tapi, oleh kerana injured yang melanda, dan ke 'disconnect' an yang melampau, aku tak dapat memberi perhatian yang sewajarnya kepada blog aku ini.

tidak mengapa. sekurang-kurangnya aku mula merajinkan diri untuk update kembali blog aku ini. selagi ada peluang, harus digunakan sebaik-baik nya. bukan? oklah, wacana ini(hehehe...), suasana blog sekarang agak hangat dengan isu "mari kita hina dia" dan "ini bukan ajaran aku". hmmm.... bagi aku, kebebasan suara itu memang ada. malah, hak setiap manusia hatta baby sekali pun ada hak untuk bersuara. bersuara la apa-apa pun. selagi ada tekak, selagi ada lidah, bersuara lah.

tapi, walaupun mempunyai status "aku mempunyai hak untuk bersuara!" itu ada, tak bermaksud hak itu digunakan sewenang-wenang nya tanpa mengikut etika dan tata susila. bila "aku mempunyai hak untuk bersuara!" itu ada, jangan la gunakan ia untuk memburukkan, memprovok kan, menghina, mengadu domba atau sebagainya.

come on la. akal itu ada bukan? kenapa tidak sertakan akal dan hak itu? biar ia menjadi seirama selagu. bak kata P.Ramlee,

andai dipisah,
lagu dan irama.

lemah tiada berjiwa,
hampa~

agak jelas mesej yang disampaikan dalam lirik itu bukan? fikir-fikirkan lah. okey?

ini nasihat ku sebaga seorang newbie. bagi yang nak dengar, dengar la. tak nak dengar? tidak mengapa. itu hak anda. aku bukan datuk anda, bukan bapa anda, bukan pakcik anda, bukan idola anda, bukan juga YB anda. aku hanya sebagai orang yang ingin akalnya seirama akal dan suara, dan ingin sama nasihat menasihati.

heh, tiba-tiba pula orang mental macam aku ni cuba memperjuangkan ideologi. nak nasihat orang lagi tu. pergh... ok la. aku da penat menaip. sebelum itu, ada perasan tak tentang post sebelum ini. ala, post perempuan cantik? ala kesabahan bukan? pure gitu. perasan tak?

sebenarnya, post itu ditulis oleh penulis kedua blog aku. aku alu-alukan dia menulis ka blog aku kerana dia pun sama mental juga macam aku. mental dan dahsyat! kenapa? kamu tanya la dia nanti, ok?

p/s : aku nak minta maaf banyak-banyak terutam kepada si doc mental kerana tak dapat menjenguk blog korang bbrp hari ni. *sobs*

Wednesday, January 27, 2010

PEREMPUAN CANTIK


cerita pasal bubulut ni, msti qada yang meremang. apa yg meremang tu aku ndak tau lah, hal kamu. tapi ni aku musykil sangat lah, kenapa ramai orang takut sangat dengan hantu ah? aku ndak faham la kamu2 semua nih, hantu ni bukannya nak gigit nak geletek ka apa ka, dia just tengok ja kan? x gitu hantu? perrgghh, masin mulut aku, maaf, bukan mengumpat tentang kau ni hantu, mengata sikit2 ndak pa2 ba kan. hehehe...

begini, nak di jadikan cerita, kenapa hantu suka keluar time malam? bukan malam ja, tapi time gelap2 la..korang semua tidak heran ka? penat hantu 2 wat suprise, ish2... nampaknya korang semua kena memahami ngan lebih mendalam pasal hantu ni..

pastu, nak dijadikan cerita lagi ni, nak tau tidak? x nak sudah, pedulik, aku nak cerita jugak. setahu aku lah kan, malam ni diciptakan untuk kita berehat dan bersenang lenang setelah penat sekian lama bekerja mencari rezeki di waktu terang, di waktu pagi sehingga petang. terang ni bukannya yg bercahayakan kalimantang tau, sabar, jangan dulu mengamuk.

korang semua perasan ka, bila jalan2 time malam, especially kaum adam ni, aduh, ramai gila pompuan cantik, comel, genit2 gitu. ngaku ja lah, kalau bukan semua pun, mesti ada, jangan tipu lah lelaki. sebab aku pun macam tu, kadang2 ja la, x boleh slalu, nanti ada orang marah....

ni, melalut da aku ni. perasan x, kadang2 sampai geram pun ada nampak pompuan2 ni. tapi, yg menghairankan, di lorong2 sempit dan berbau hapak pun dorang masih kelihatan cantik. ni mesti kes mata da kena ulcer ni, baik p jumpa dukun pakar mata. minta ubat antibiotik.

isu yang sama, tapi kes yg berlainan plak....

ni pasal kereta, atau lampu2 kristal, alah yg digantung di rumah korang 2, alah yg berkilau2 tu, yang mak2 kita slalu idam2 kan tu. da maklum, asal ada pameran2 ni, mostly di buat pada waktu malam, kan? setuju? selapan? pdulik. yala, time malam ni, mood kita pun da switch, fikiran da x brapa btul, senang di pengaruhi. kereta n lampu 2 tampak cantik ja, bersinar, berkilau bilau, menawan, memikat, halus, mulus, gebu, dan sebagainya. tapi bila ditengok di pagi hari, nampak biasa ja, heran kan? x secantik seperti yang kita lihat pada waktu malam..

gitulah ngan "pompuan2" tu, yang slalu melepak2 di lorong2, yang slalu bersantai di kelab malam, wujudkah kelab siang or kelab pagi or kelab tengahari or kelab petang? x kan? nah, ni lah rahsia dorang. kalau dorang2 ni muncul pada waktu siang, aish, xtau nak kata apa, hantu pun takut. barangkali muka da berbelon2, xda belon pun, berkuah kawah, geli aku hehe.

2la pasal, jangan terpedaya ngan tipu daya time malam ni, sb 2la especially gadis2 x digalakkan kluar malam, paham2 lah ya gadis, seriously. aku sayang kamu semua, seperti mana aku sayang adik aku sendiri. hehe....

berbalik pada kes bubulut, hehe, nak dijadikan cerita, kalau dorang ni kluar merayau time pagi, nampak sangatlah kehodohan mereka2 ini...2 yg dorang kluar malam, supaya nampak anggun, tampan dan menggoda..tapi malangnya, oleh kerana dorang ni memang dari kecik da diasuh supaya jadi cepat perasan, 2 yg dorang berani kluar malam. malam pun da nampak hodoh, jadi, hodoh sangatla ya hantu ni? kesian..

p/s: ini merupakan penulis kedua blog aku. tak paham? aku paham. hahaha...