Saturday, April 17, 2010

DON'T BE LIKE A SHIT!


 pernah dengar tak pepatah "bila kena salak, baru nak bergerak"? kalau pernah dengar, kamu tau apa maksudnya? bagi aku, maksudnya seperti peribahasa yang sopan-sopan, "bagai pahat dengan tukul, bila dipukul baru nak memahat." betulkah peribahasa ku tu ya? kalau salah, apa salahnya tolong betulkan. ya tak?

aku ungkapkan ayat ini kerana, mengikut perhatian aku, ramai orang bersikap sebegini. bila kena salak, bila kena pukul, bila kena marah, baru gerak nak buat kerja. baru nak buat apa yang sepatutnya. tak terkecuali lah aku. hahaha... selalu kena kat rumah bila balik bercuti. ala, cuba-cuba memanjakan diri kat rumah. last-last, kena sound kerana tak buat kerja-kerja yang sepatutnya aku kena buat. hahaha...

balik kepada ungkapan tadi, "bila kena salak, baru nak bergerak". kadang-kadang, agak menyusahkan bila jumpa orang-orang sebegini. ya lah. ambil contoh ketika aku berada di rumah tadi. dah tau ada kerja nak dibuat, buat endah tak endah jak. hasil nya, dah la kerja tak siap, kena marah pula oleh "boss". hahaha... bila difikirkan balik, memang betul juga marah parent tu .yala, da besar panjang pun, nak kena salak lagi baru nak buat kerja. maybe, dalam definisi kasarnya, orang semacam aku ni (huhuhuhu...) adalah bebal. 

nak buang sampah pun, kena tunggu orang tegur baru nak membuang. itupun, berkira lagi tu. 

"eh? bukan minggu lalu aku buang sampah?"

"aku dah buang sampah la. kau lagi la"

"aku tak buang sampah pun kat situ. sampah mu tu."

hahaha... dah. malas aku nak berungkap, bermadah lagi. ini hanya luahan hati ku mengenai golongan yang minta kena  salak dan kena ketuk dulu baru bergerak. kalau budak umur sepuluh tahun, maybe boleh consider lagi. tapi, kalau da umur 20-an ni. alahai, please la. use your mind and think as an adult. ok? don't be like a shit!

p/s: sabtu yang panas. huhuhu...

8 comments:

hazman aka species1980 said...

buat keje kalau berkira ... memang payah la kan....

kisahsensasi said...

sure sakit ati kan ngan orang yg cenggini

juanghidup said...

aah. mmgn pyh. lagi bgs wat keja scara ikhlas dn tk perlu diketuk. hehehe...

juanghidup said...

aah. mmng skt hati eh..

Arieza said...

sakit tau kena ketuk ngn pahat.. so sblm kena ketuk, baik cpt2 bergerak :p

juanghidup said...

btul. itu aku sokong. tp, ada juga orng yang masih nk ketuk juga. aih...

Arieza said...

tu la.. ketuk smpai kepala dia retak baru tau!

juanghidup said...

jgn. mati anak orng nnti. huhuhu...