Thursday, February 18, 2010

NUTRITIOUS


"Doctor, I become puzzled now about my eating habits. Why ah, I just take two meals per day but my weight still above the baseline for my ideal weight?"

"Why? What's wrong? What u eat? How? When? Bla bla bla...."

Di atas merupakan ringkasan senario yg berlaku d satu tmpat yg d rahsiakan hehe... tp ni cerita benar tau, xda tipu punya....pcayalahh...

Ok, dalam kes ni, sorang patient mengadu ngan nutritionist pasal pemakanannya. ni aku explain dalam bahasa pasar ja la supaya sng d fahami, lgpun aku xpndai wat ayat skema kecuali dalam exam hihi...

Gini, ada org yg mkn melantak bagai nak rak tp org ni x jugak gemuk2, kurus gitu ja. Ya meh? cuba cek kolesterol nya, msti tnggi 2.. cek punya cek, level kolesterol nya ok ja pun, paras yg cantik lg tuh... wei korang x jeles ka ngan spesies gini ni? ke mana hilangnya nutrient yg dia makan? adakah perut makhuk ni byk cacing? mesti gemuk gedempol babat cacing tu kan. atau mmg genetik dia ni kurus? atau ini, atau itu, apa2 ja lah alasan, tp apa yg aku nak membebel cni ialah tntg bila time2 yg plg sesuai utk kita mkn...

Pabila kita makan, amboi, ikut sedap kta jak kan, layan selera ja, amboi, manyak santik muka lu, pa jd ngan perut kita 2? cian dia, da la makanan yg dia terima berketul2, mcm hancur x hancur ja, jenuh dia memproses ketulan mknan 2 tau, ish3...

Perut kita ni umpama blender. ok, aku cerita pasal perut manusia k, bkn perut haiwan len, 2 aku lum kaji lg, silap fakta nt habis aku d belasah uhuk3.. tau blender? pa fgsinya? menghancurkan, bukan? hehehe benda alah ni ja la yg aku jumpa plg sesuai jd model prut kta yg cun ini...

Aku nak tnya korang, korag ni ambk breakfast x? owh, ambik ja, tp x mkn la ya? ish3...hehe, xpa. prut ni plg aktif bekerja dalam kul 6am-9.59am. Ni dia da jadik blender yg besar, mama blender. So, try 2 take ur breakfast adequately, x kisah la, yg pntg heavy meal. capati ka, bread 3 keping ka, mee goreng pun ok gak ;) sb prut kta time pg2 mmg tough, within this period, our stomach really physically active hehehe...(blender saiz L)

Pastu, lunch our kita mkan ka atau xya pun ble gak, prut kita x kisah pown, dun worry. Our exactly lunch time is 12pm-2.59pm. time ni prut kita ibarat blender saiz medium, makan la ngan moderate, dorg stil bleh proses mknan...(blender saiz M)

Hah, ni dia, dinner time, ish3 prut kita da mengecik, jd baby blender da. jgn mkn yg terlalu heavy, ckup2la utk mengalas perut. the best duration for our dinner is from 6pm-3/4 hours b4 ZZzzzzzz....... dinner kta jz mkn light meal, jgn berat sgt sb prut kita da jd lembap cam ciput..(blender saiz S)

Eh, jd, le la mkan kerepek ni? alah, camna ni, da la 2 mkanan fevret aku! hehehe jap, jgn melatah dulu, in between breakfast, lunch n dinner, bleh la amek makanan sampingan yg bersaiz 'Extra Small', cam biskut oreo, kerepek, kuih karipap sebijik pun jadilah, kecian korang nt ada plak yg kebulur...(blender saiz XS)

Time perut XS ni, jgn mkn yg mlampau2 tau, sb makanan yg still ada kat dlm prut ni lum habis di proses. Klu mkn yg mlmpau2, mkanan yg lum d proses tu akan d simpan sbgai lemak. hah, 2 yg wat kita boroi tuh, kahkahkah...

nah, cuba atur masa mkn korang ngan betul. Mkn 6x sehari pun susah nak gemuk tau, tp wat la senaman jugak...hehe. Ni breakfast, meal yg plg penting jugak la yg korang slalu miss. yala, mcm2 alasan, bgn lwt, mlas lah, skt perut lah, asal breakfast ja mst berak pastu, waduh3... mcm2 alasan ya? padan muka korang. try la, train ckit, blajar ambk breakfast k! Chaiyo! slamat mncuba....klu korang mkin gemuk, jgn marah aku ek...ngahahaha...