Monday, January 11, 2010

KELEMAHAN



"HAHAHAHAHAHAHAHA"

1221 steps! adedeh... senak perutku menahan ketawa. hampir nak terkentut da ni. aku suka dengan post mu yang [ini]. bukan bermakna aku tak suka dengan post mu yang sebelumnya. suka! tapi, post mu ini membuat aku ketawa tak henti-henti. memang kau la yang baik hati, pandai memikat hati (ops?), dan pandai membuat orang ketawa. (ceh, ayat membodek ni). lain kali, buat la entri pasal aku lagi ya. suka i tau. hehehe...

oklah. aku nak buka topik serius sikit. aku nak bercerita pasal kelemahan. ya, kelemahan. setiap orang ada kelemahan. tak ada orang yang tiada kelemahan. tak kecualinya dengan aku. aku akui aku ada kelemahan yang banyak. dari segi percakapan, ya, slanga sabah aku sering membuat orang tak faham. malah, agak kedengaran jelek lagi sehinggakan selalu diejek. tidak apa, asal mereka mengejek bahagia, aku tak kisah. dah memang itu kelemahan aku. namun, jangan melampaui batas ya. aku ingatkan!

kadang-kadang kelemahan sering menimbulkan kenegatifan dalam diri seseorang. contohnya, aku mempunyai kelemahan seperti mempunyai bisul kat pipi yang hampir pecah. contoh sahaja ok! bukan real. aku tak mempunyai bisul kat mana-mana pun.

na, kalau kamu, sanggup kah kamu mendekatkan diri kepada aku yang mempunyai bisul yang hampir pecah itu? tidak bukan? malah, menjarakkan diri sekilometer jauhnya. konon-kononnya takut bisul tu pecah dan kena muka korang yang cantik dan hensem itu. dan ketika itulah aku berkata;

"sial punya kawan. mentang-mentang lah aku punya bisul kat pipi, korang tak nak dekat dengan aku lagi ya? tunggu kamu. sumpah kamu ada bisul kat dahi."

nah, ada kenegatifan terpancar kat situ bukan? siap menyumpah lagi. apa? kamu kata tidak menyumpah macam begitu? tipulah beb. aku tak percaya. tapi, kalau kamu betul tidak akan berkata sebegitu atau yang sespesis dengannya, aku salute kamu. memang kamu lah insan paling penyabar dan baik hati.

mengenai kelemahan ini juga, aku sebenarnya nak tahu apa tindakan kamu dalam menangani kelemahan kamu. aku nak tahu juga cara kamu menangani kelemahan kamu. jangan kedekut ok? kata otai blogger;

"sharing is caring"
p/s: AJL kali ni kurang best. thanks to ally, faizal, dan cheryl kerana berjaya membuat perutku senak menahan ketawa. hehehe...



22 comments:

cik EPAL said...

semua ada kelebihan dan kekurangan memasing :)

PeJuAnG HiDup said...

wow? cik epal? saya baru jak post, cik epal dah komen? sukanya aku. hehehe. betul tu cik epal. suma orang da kelebihan/kekurngn masing2. bg cik epal, cmna nk menangani kelemahan tu ya?

|arieza| said...

slang sabah tu leh buat kita senyum gelak tau :) hehe seyesly bila dgr org sabah ckp, rasa nk senyum.. senyum sbb suka dgr diorg ckp BM baku.. baru la bahasa malaysia!

PeJuAnG HiDup said...

hahaha.. selalu juga orang cakap;

"wei, baku juga bahasa mu ni."

suka ya arieza? ba, nnti dtng la pegi sabah. gerenti setiap saat, minit, jam kau akan ketawa. malah, doktor gigi pun tak ble betulkan rahang mu kembali sperti asal koz senyum memanjang. :P

Ries Lee said...

nobody's perfect... - Marcelo Salas

PeJuAnG HiDup said...

ries: aah. nobody's perfect. d perfect one only our prophet, nabi muhammad s.a.w.

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

black mel kata ko dah kembali ke pangkal jalan~
apekah?
wekekeke

PeJuAnG HiDup said...

ayudeadwish: aah. aku da insaf ni. tak nak bom orang da. atau nak aku tak insaf lagi? hehehe

black_mel said...

waaaa...ada nama ku disini....haha...
ok2..nanti aku akan buat novel pasal juang hidup...perjalanan dari sabah ker johor..haha...

sharing is caring?btul ker?

yup2...best2..lawak kelakar x ingat cheryl,faizal dgn aly..

nursarah said...

kelemahan aku apa erk..adesh. tak jumpa la kelemahan sendirik..=p

tHespiAn_twAddle said...

sesape de klmhan n klbihn..
yg pntg jd dri sndri..
jgn hipokrit..
hahaha..

p/s:yg pntg jauhi dr jd gay..opss.hahaha..

hBz said...

aku hanya ada kelebihan. sebab aku handsome. dan aku tak suka berakit. mahaha

PeJuAnG HiDup said...

black_mel: oit? jgn lah. aku takda taraf tun pun hingga layak dibukukn. huhuhu...

PeJuAnG HiDup said...

nursarah: wah? biar btul? kiranya ko ni dasyat la ek?

PeJuAnG HiDup said...

thespian: woi3? sepa ko ckp gay ni hah? tembak dahi bru tahu.

PeJuAnG HiDup said...

hbz: uweekkk!!! hensem kunun. mari sini aku tmpr. mkn hensem ko nnti. hehehe...

|arieza| said...

ala klu senyum, rahang senget ckit xpe. jgn gigi sumbing sudah :p

PeJuAnG HiDup said...

arieza: gigi sumbing cumil pa. hahaha...

Honeyz said...

masing2 punye kelebihan n kelemahan...
tp x semua org nk mengaku dirinya ada kelemahan..
mungkin juga mmg dia x reti nk cari kelemahan sndiri..
jd kalau yg x reti tu, cube tanye sesapa yg rapat yg leh tlg kasitau =D

slang sabah terlebih2 ek? hehe. tp tu kelemahan ke? samapi kene ejek ek? alahai cian. tp rasenye slang sabah cm comei je. BM baku.. hehe.. suke je =D

soal cmne nk atasi kelemahan?? mm.. kalau yg kelemahan yg merupakan keburukan dan boleh diubah ke arah kebaikan, maka usahalah utk berubah..
tp andainya kelemahan itu perkara biasa yg x jadi masalah serta x dtgkan kesan buruk pd diri sndiri mahupun pihak lain, jd rasenye xpe je nk dibiarkan kelemahan tu.. yela, kate manusia mane de yg sempurna kan.. jd terima jela hakikat diri juga punye kelemahan..

p/s: yg perfect hanyalah Allah SWT. Nabi Muhammad SAW bukanlah perfect, tp maksum (suci dari dosa). sbg manusia, baginda juga pernah wat salah silap, tp Allah tegur dan baginda segera bertaubat... sbb tula Nabi dijadikan qudwah hasanah, sebaik2 contoh buat sekalian manusia :)

Honeyz said...

lupe lak, yg pasal cite kat link tu x bace lagi.. nnt2 la jenguk bace, then baru leh komen =D

PeJuAnG HiDup said...

honeyz: honeyz! hahaha... lama tak bc komen awk ni. pnjng tp bernas. sy suka! segala pa yg awk ckp tu memang betul. nk tnya, hani ni peguam ka?

Honeyz said...

hehe. tula, sorila lmbt perasan dh kembali aktif update blog. tu yg lmbt singgah n drop komen. nape, windu ke tgk komen panjang2 dr saye? hehe..

panjang tp bernas? =D xdela, biasela tu.. kn sy mmg suke ngarang panjang2.. sampaikan kt blog org pn dh wat cm blog sndiri, suke2 taip pnjg2.. cian admin kena bace pnjg2.. =D

tu hanyela pendapat saya, berdasarkan pemikiran n pemahaman sy.. thanx sbb sokong :)

erk.. nape lak teka peguam? hehe, bukanla.. mane de.. lawyer bukan, bakal lawyer pn bkn =D btw, kalau saya lawyer, kenapa?? ade gaye ke? hehe