Wednesday, January 13, 2010

KAU NAK TAK KERETA BEGINI?


gambar ini adalah kereta sport MR2 jenis Toyota. enjin jenis 3S twincam intercooler turbo. dan kereta ini juga merupakan kereta aku. percaya? tidak percaya? kalau kamu percaya, nah, aku jual rm 50,000. kalau tak percaya? bayangkan sahajalah bagaimana bestnya pandu kereta ini. hehehe...


"kenapalah JH ni promote kereta? nak jadi car dealer ka?"


hahaha... tiadalah. aku bukan nak jadi car dealer pun. cuma, aku sebagai peminat kereta sport nak share pengalaman aku naik kereta sport kepada peminat-peminat lain. tiada salah bukan? lagipun, ini blog aku. lantak lah aku nak tulis apa.

bagi yang belum pernah naik kereta sport, atau pandu kereta sport seperti diatas, aku nak beritahu yang pandu kereta sebegini memang super duper gila gempak best gua cakap lu. memang berbaloi bagi sesiapa yang mengutamakan kelajuan dan pada masa yang sama keselesaan.

kali pertama aku pandu kereta sport, nak terberak pun ada kerana takut. takut dengan aura dan kelajuan kereta tersebut. kereta sporty begini memang laju. bayangkan aku boleh memintas 3 trailer lori dalam masa 3 saat! meter aku lihat time aku memintas, 140 km/j ! berpeluh aku dibuatnya. nasiblah jalan raya kat sabah tak lurus sperti jalan raya batu pahat ni. kalau lurus, i'allah aku bawa 200 km/j. cukuplah sekadar untuk 5 saat sahaja.

ada sekali, kereta waja usha aku dari belakang. time pandu kereta ini juga la. aku ketika itu malas nak berlaju-laju. nak santai la katakan. nasib baik hujan. kalau tak, nak sahaja aku buka roof bagi cahaya matahari menjamah body ku yang tough ini. (adedeh... hari ini aku banyak memuji diri sendiri. teruk betul bukan?). tapi, bila aku perlahankan kereta, kereta waja itu pun turut memperlahankan keretanya. bagi aku tiada masalah, tapi yang bikin masalah ialah keretanya menghidu bontot kereta ku dengan dekat sekali. kalau misalnya aku brek mengejut, tak ka nanti kereta nya membaham bontot kereta ku? sial betul. betul-betul mengganggu kenteteraman.

aku biarkan dahulu. tapi, bila kesabaran ku hilang, aku tekan minyak sehabis-habisnya. kereta waja itu pun ikut sama memecut. meter mencapai 140 km/j. peluhku mengalir di dahi. tangan ku mula shaking. dan hatiku mula berkata

"kata ayah, jangan bawa lebih 90 km/j. kalau tidak, jangan pandu kereta ini lagi."

aiseh... aku mula slow balik. tapi, ketika itu, kereta waja itu sudah hilang dari penglihatan. terbabas? terbakar? aku tidak tahu. biarkan ia. yang penting aku jauh meninggalkan dia. tidak lagi menghidu bontot kereta aku. around 10 saat begitu, barulah kereta waja itu muncul balik. dan kali ini juga, aku biarkan dia memintas. buat sekali lagi. dan kali ini juga, tanpa menghidu bontot kereta ku, dia memintas aku. geram barangkali. hahaha... dan sekali lagi juga, aku tenteram membawa kereta itu.

bagi yang phobia dengan kelajuan, jangan pandu kereta sebegini ok? aku takut, hati dan jiwa kamu tertinggal kat jalan raya. dan juga, jangan ikut aku. nanti aku sumbat mulut kamu dengan gabus kerana berteriak suruh aku perlahan. sakit telinga kau tau tak?

p/s : cerita diatas hanya nukilan imaginasi sang penulis blog. bagi yang tak percaya la. hahaha...

16 comments:

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

mesti beli 2~
satu hadiah kat aku

cik EPAL said...

dah lama tak bawak kete ni :D

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

perh..teringin seh..nak naik kete laju2 macam tu
lagi2 time frust ke,time tension ke
mmg best dapat bawak atau naik kete yang dipandu laju.
errr..bawak saye bole?
hehehe

PeJuAnG HiDup said...

ayudeadwish : ok ba klu ko. bila ko mo? hehehe...

PeJuAnG HiDup said...

cik epal: cik epal penah pndu ya?

PeJuAnG HiDup said...

cik aidacomei : best kn? err... xle la cik aida. da pnuh tpt duduk. sori... tp, klu cik aida x kish? kat bonet mo?

tHespiAn_twAddle said...

kete nih atuk ak wat agkt durian kat dusun..hahaha.

black_mel said...

thes:wah...kaya atuk ko yer thes..
juang:bila nk bwk aku naik?

hBz said...

erk.beb. orang dah tak pakai mr2 lg dah. serius.

adakah 140 km/j itu laju? sangat unique bunyinya. kalau aku lari sebelah pun lagi laju aku rasa.haha

PeJuAnG HiDup said...

thespian : hahaha... ble thn jgk datuk mu ya? harap slamat datuk mu mmbw durian dngn memakai kereta tu.

PeJuAnG HiDup said...

black_mel : mai ikut aku pg sbh. knfm sknfmnya aku bw ko. serius.

PeJuAnG HiDup said...

hbz: owh? ya? setau aku orang tgh cari skrng ni. serius la jgk.

|arieza| said...

kereta ape yg u bawak speeding tu?

AreDa said...

kereta...kereta...semua itu perluksn duit...hehe..minyak lagi...kos penyelenggaraan lg..wossh...byk tu...

nOya said...

arieza : kereta MR2 jenis toyota arieza. keta kat gmbr tu la. itupun klu arieza percaya la. hehehe

PeJuAnG HiDup said...

hahaha... sori ek arieza. noya tu slh satu dr blog sy. blog pewrcubaan jak. sori...